Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai repülőteret foglaltak el a szír lázadók

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 14. 14:11

A Szíria északi részén harcoló lázadók elfoglaltak február 12-én, kedden egy katonai repülőteret – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A londoni székhelyű szervezet szerint a felkelők megölték, megsebesítették, illetve foglyul ejtették a várostól délnyugatra található létesítmény mintegy negyven katonáját, az ott szolgáló többi egyenruhás pedig elhagyta a repülőteret, hátrahagyva jelentős mennyiségű lőszert és számos harci repülőgépet.

Rámi Abdel-Rahmán, az OSDH elnöke szerint az al-Dzsárra katonai támaszpont elfoglalása azt mutatja, hogy a hadsereg már képtelen ellenőrzése alatt tartani egész Szíriát. Elmondta, hogy a felkelők hétfőn indítottak támadást az amúgy kisebbnek minősített repülőtér megszerzésére, és kedd reggelre lerohanták a létesítményt. Egy aleppói felkelő a francia hírügynökséggel közölte: a támaszpont megszerzése azért is bír jelentőséggel, mert a harci repülőgépek és lőszerek lefoglalásával akadályozzák a kormányerőket abban, hogy a felkelők állásait bombázzák.

Ugyancsak kedden elfoglalták az Aleppó nemzetközi polgári repülőterét védő, az 80-as Brigád nevű előretolt támaszpont nagy részét – közölte az OSDH. Ez rövid időn belül újabb győzelem a szíriai ellenzék számára. Hétfőn a közel-keleti ország legnagyobb gátját kerítették hatalmukba a lázadók, akik hetek óta próbálják bevenni a repteret.

A szervezet arról is beszámolt, hogy egy fegyveres csoport meggyalázta Abu l-Alá al-Maarri (973-1058) nagy középkori arab költő és filozófus szobrát a szülővárosában, Maarratban. A szoborba többször belőttek, és letörték a fejét. A lakosok szerint a tettesek az an-Nuszra Front iszlamista szélsőségesei voltak.