Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2013. január

2013. február 14. 14:32

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

A rettenthetetlen magyar

1595949319

A budapesti Fiumei úti temető 28. díszsorának 28. sírhelyén, a Deák-mauzóleum árnyékában nyugvó Türr István tábornok (1825–1908), nemcsak katonaként, hanem az olasz király szárnysegédjeként, diplomataként és üzletemberként is maradandót alkotott.


Haderő

Főparancsnoki látogatás

Áder János köztársasági elnök személyében különleges vendég tartózkodott 2012. december 16-18. között az Afganisztánban szolgáló magyar kontingenseknél. Az államfő az első ilyen magas rangú állami vezető, aki ellátogatott a műveleti területre az afganisztáni szerepvállalás elmúlt tíz éve alatt.

Megőrzött képességek
 

Az elmúlt év végén eseményekkel, bejegyzésekkel gazdagon teleírt határidőnaplót csukhatott be Hende Csaba honvédelmi miniszter. A 2012 elején vele készült interjúban a működőképesség megtartását jelölte meg legfontosabb feladatnak, a mostani összegző, feladat-meghatározó beszélgetésünkben nemcsak az elvárás sikeres teljesítéséről, hanem számos területen előrelépésről is beszámolhatott a honvédelmi miniszter.


Nagyvilág

Radar

India Oroszországgal közösen fejleszti és gyártja azokat az új szállítógépeket, amelyek az elavult An–12 és An–26-os típusok helyett állnak majd haderejének hadrendjébe. A programban az indiai Hindustan Aeronautics Limited (HAL), valamint az orosz UAC-Transport Aircraft cég vesz részt. Az egyelőre csak közepes szállítógép (Medium Transport Aircraft, MTA) munkanéven ismert típus fejlesztési költségét 600 millió dollárra tervezik.

Missziós hírek

A Szövetségért érdemérmet adományozta Hende Csaba honvédelmi miniszter Robert Brieger vezérőrnagynak, az EUFOR ALTHEA művelet leköszönő parancsnokának. A kitüntetést Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka Szarajevóban adta át az osztrák tábornoknak, akitől a parancsnoki beosztást honfitársa, Dieter Heidecker vezérőrnagy vette át.

PRT-krónika

Belháborúban

Az MH PRT-k számos katonája tért már vissza több alkalommal is az ázsiai országba. Voltak köztük parancsnokhelyettesek, törzsfőnökök is, de parancsnoki beosztásban csak Szabó László dandártábornok „duplázott".


Pótolhatatlan veszteség

A műveleti területen a legjobb felkészültség, fegyverzet és felszerelés, a folyamatosan kimagasló szinten ellátott szolgálat ellenére is bármikor tragikus fordulatot vehetnek az események. Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport nyolcadik váltása sajnos szembesült ezzel a ténnyel; szolgálatuk végén, valóban az utolsó percekben halt hősi halált két katona: Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy és Kolozsvári György posztumusz hadnagy

Seregszemle

Decemberben történt

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred jubileumi, 10. fegyvernemi napján mondott beszédében Hende Csaba honvédelmi miniszter kiemelte: egyetlen ország sem biztosíthatja szuverenitását, ha nem ura saját légterének. A légvédelem területén történt fejlesztésekről szólva úgy fogalmazott: tíz év után megkezdődött a harmadik 3D-s radar építése, az ország számára kedvező módon változott a Gripen-szerződés, s a haderő már rendelkezik az előretolt repülésirányító képességgel is.


Nyolcezresek

Repüléstörténetet írt 2012-ben a kecskeméti repülőbázis állománya: 3000 kilométeres áttelepülést követően, Svédországban sikeresen végrehajtottak egy levegő-levegő gépágyú- és rakétalövészetet, valamint földközeli, nagysebességű repüléseket is végeztek.   

Tábori Posta

2012 őszén a Magyar Honvédség megkezdte az afganisztáni szerepvállalásának átalakítását, amelynek következtében átmenetileg megnövekedett az Afganisztánban szolgáló magyar katonák száma. Jövő tavasszal azonban – az átmenet szövetségesi stratégiájának megfelelően – jelentősen csökken majd a honvédség afganisztáni kontingenseinek létszáma.

Rutinpálya

Több mint egy éve hozták létre ismét a Magyar Honvédség önálló harckocsi-alegységét. Tavaly novemberben „alkotóelemeire" bomlott a tatai harci támogató zászlóalj, bázisán pedig felállították a 101. tüzérosztályt és a 36. páncéltörő rakétaosztályt, valamint a „lánctalpasok" új zászlóalját. Megalakulás, állományfeltöltés, kiképzés – a „tankosok" számára is eseménydús volt a tavalyi esztendő.

Ismeretlen ismerős

Ejtőernyőzik, jégfalat és sziklát mászik, snowboardozik, búvárkodik, időnként pedig ötszáz kilogrammos repülőbombákat emel ki a Dunából. Nem mondhatni, hogy Vörös Mihály főhadnagy átlagos, nyugalmas életet él.

Célmegjelölők

A parancsnoki irodában fotózáshoz előkészített rendszerek, eszközök tornyosulnak. A látvány, mondhatnánk, önmagáért beszél, de a csúcstechnikát képviselő lézeres célmegjelölő vagy ROVER 5i terminál készségszintű alkalmazásához alapos szaktudás kell; ennek megszerzésében is jelentős eredményeket értek el Szolnokon az Az 86. Szolnok Helikopterbázis előretolt repülésirányító csoportjának (ERICS) katonái.

Hátország

Egy ezredév hadban

A hadviseletek iránt érdeklődők számára igazi érdekességgel szolgál Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikusművész: Egy ezredév hadban címmel a tervek szerint tizenhat, grafikákkal gazdagon illusztrált kötetben kívánja megjelentetni a magyar hadviseleteket.

Az összeomlás

A magyar hadtörténelembe fekete napként vonult be 1943. január 12.: megfelelő minőségű és számú páncélelhárító fegyver, illetve harckocsi nélkül, továbbá vontatóeszközök hiánya miatt mozgásképtelen tüzérségével a magyar hadsereg nem tudott sokáig ellenállni a támadás súlypontjain túlerőben levő szovjet csapatok offenzívájának.

Megkésett rekviem

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály, illetve a Zrínyi Média HM Kommunikációs Kft. összefogásának eredményeként a doni tragédiát feldolgozó irodalom újabb kiadvánnyal bővül: az áttörés 70. évfordulóján, 2013. január 12-én jelenik meg a „Don-kanyar 1942–1943" című, magyar és angol nyelvű album.

Fegyverek között a szeretet

A Mária Rádióban Inter arma caritas – Fegyverek között a szeretet címmel útjára indított műsor készítői újfajta szemszögből kívánják bemutatni a Magyar Honvédséget és a katonákat. A műsor elkészítését lehetővé tevő együttműködési megállapodást 2012. április 5-én írta alá Hende Csaba honvédelmi miniszter és Szabó Tamás, a Mária Rádió Közhasznú Egyesület elnöke.

Három pillér

A HM Currus zárkörűen működő Részvénytársaság sokak számára talán még mindig a T–72-es közepes harckocsikat, a BTR–80-as páncélozott csapatszállítókat és mondjuk a szentesi pontonos KraZ-okat javító céget jelenti. Gödöllőn azonban már más szelek (is) fújnak…

Ezermester

Dísztőröket, fegyvernemi kitűzőket, kabalapénzeket, plaketteket, repülőgépeket formázó kulcstartókat ajándékoz barátainak Valentin „Rudi" József. Az egykori vadászpilótát otthoni környezetében minden a szolgálatban eltöltött évtizedeire emlékezteti, féltve őrzött fotóalbuma pedig a magyar katonai repüléstörténet egyik figyelemre méltó kordokumentuma.

Közérdekű

Mária Terézia 256 évvel ezelőtt rendeletben határozta meg a 39. császári és királyi gyalogezred felállítását, melynek megvalósítása gróf Erdődy Pálfy János nevéhez fűződik. Csapatünnepükön erre emlékeztek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának katonái. Az alakulat 1. lövészzászlóalja 2011 februárjában vette fel az elődök hadrendi számát, s ekkor kapta meg Hende Csaba honvédelmi minisztertől a legendás sárga lobogót.