Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai segítséget kértek a börtönlázadások miatt Brazíliában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. január 20. 22:42

A hadsereg segítségét kérte január 19-én, csütörtökön Rio Grande do Norte brazil szövetségi tagállam kormányzója az Alcacuz nevű börtönben folytatódó börtönlázadások miatt.

Robinson Faria kormányzó a CBN brazil rádiónak adott interjújában közölte, hogy Michel Temer elnökhöz fordult katonai segítségért. A kormányzó azonban nem a börtönlázadások kezeléséhez, hanem az Alcacuz börtön mellett fekvő Natal városban folytatandó járőrözéshez kért katonai segítséget. Natal város rendőrsége ugyanis a börtönben zajló erőszak megfékezésével van elfoglalva. Faria hozzátette: a helyzet kicsúszott a hatóságok irányítása alól a térségben.

Temer kedden engedélyezte a regionális parancsnokságoknak, hogy bevessék a katonaságot a börtönlázadások elfojtásához.

Alcacuz az utóbbi hetekben véres bandaháború csatatérévé vált, csütörtökön is folytatódtak az összecsapások, beszámolók szerint a börtön udvarán több száz fegyenc esett egymásnak. A rendőrség könnygázzal és gumilövedékekkel próbál véget vetni a rendbontásnak. A történtekről készült egyes felvételeken úgy látszik, hogy az őrtornyokból éleslőszerrel is lőnek a lázadókra.

Alcacuzban a múlt hét végén 26-an haltak meg a rivális bandák véres leszámolásában. Sokukat lefejezték vagy más módon megcsonkították.

Az erőszak Brazília két legnagyobb drogbandája, a Sao Pauló-i Első Fővárosi Kommandó (PCC) és a Rio de Janeiró-i Vörös Kommandó közötti háborúnak tudható be.

A vérengzés java egyelőre a börtönökre korlátozódik, ahol az év eleje óta legalább 140 fogoly halt már meg. Tisztviselők és szakértők azonban attól tartanak, hogy az erőszak idővel túlterjed a börtönök falain is.

Kommandósok szerda este behatoltak az Alcacuz börtönbe, hogy a Rio Grande do Norte bűnszervezet 200 tagját elszállítsák az intézményből. Ennek a szervezetnek ölték meg 26 tagját a hétvégén PCC-tagok.

A rendőrség közlése szerint a szerdai akció sikeres volt, a börtöncellákat átkutatva pedig lőfegyvereket, késeket, rögtönzött fegyvereket és golyóálló mellényeket koboztak el.