Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák zárták körül Murszi irodáját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 3. 20:33

Katonaság zárta körül július 3-án, szerda este Kairóban azt a laktanyát, ahol Mohamed Murszi egyiptomi államfő egyik irodája van. Az elnök híveinek gyűléseinél páncélosok vonultak fel – jelentették szemtanúkra hivatkozva a hírügynökségek.

A hadsereg a laktanyát szögesdróttal vette körül, és lezárt minden oda vezető utat. Úgy tudni, hogy Murszi a nap folyamán az épületben dolgozott. Csapatokat, valamint több tucat páncélozott járművet vezényeltek ki a városnak azokra a pontjaira is, ahol iszlamista tüntetők tízezrei készülődnek az elnök támogatására. Nagy létszámban, teljes harci felszerelésben kivonult katonaság őrzi a legfontosabb hidakat és közlekedési csomópontokat is.

A hadsereg nemcsak Kairóban, hanem Alexandriában és más városokban is csapatokat vezénylet az utcákra.

A Tahrír téren százezrek várnak a fegyveres erők bejelentésére arról, hogy milyen eredményre jutottak a tárgyalásokon az ellenzék fő erejével és más politikai, vallási és ifjúsági szerveződésekkel. Az ultimátum határideje már több órája letelt, de a közlemény még nem jelent meg.

Egy meg nem erősített orosz értesülés szerint Murszi már házi őrizetben van, és a nap folyamán őrizetbe vették Mohammed Badiát, a Muzulmán Testvériség legfelsőbb vezetőjét is, akit Egyiptom északnyugati részén, Mersza-Matrúhban fogtak el, Kairóba szállították, és biztonságos helyen őrzik.