Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonákat vezényelnek a nápolyi bűnszervezet ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 1. 17:26

Olasz katonákat vezényelnek Nápolyba és környékére a megerősödött bűnözés visszaszorítására – jelentette be március 31-én, hétfőn az olasz belügyminiszter a városban tartott nemzetbiztonsági értekezletet követően újságíróknak.

Angelino Alfano elmondta: Nápolyban és a szomszédos Casertában ötven-ötven katonával erősítik a hatóságok küzdelmét a helyi szervezett bűnözés felszámolásában.

A belügyminiszter Luigi De Magistris nápolyi polgármesterrel, valamint Alessandro Pansa országos rendőrparancsnokkal és Leonardo Galitelli csendőrparancsnokkal egyeztetett.

„A katonák addig maradnak Nápolyban és környékén, amíg szükség lesz rájuk" – hangoztatta Alfano.

A fegyveres erők bevetését a térséget uraló camorra bűnszervezet egyre kegyetlenebb és gyakoribb bűncselekményei tették szükségessé. Az év eleje óta Nápolyban és Casertában hét embert gyilkoltak meg és égettek el autójában. A hatóságok szerint ez a camorrát alkotó klánok közötti leszámolásra utal.

A belügyminiszter elmondta: a bűnszervezetet korábban vezető családok, például a Casalesik tagjainak tömeges letartóztatása után újabb klánok kerültek előtérbe, amelyek ádáz harcot vívnak egymással a kábítószerpiac felosztásáért. Ez magyarázza a számos gyilkosságot.

Alfano hozzátette: az olasz belügyminisztérium becslései szerint a camorrát Nápolyban 90 klán alkotja, a Nápolyon kívüli területet is számítva 108 klánt tartanak számon. Ezeknek 4000 tagja van.

Az utóbbi tizenkét hónapban a hatóságok a camorra 33 körözött tagját tartóztatták le, és a bűnszervezet vagyonából 4,4 milliárd eurót foglaltak le.