Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Norfolki emberünk akkor és most

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. április 1. 18:30

A NATO-csatlakozásunk óta eltelt tizenöt évet tekintette át Hautzinger Gyula nyugállományú ezredes, hazánk első Norfolkba delegált katonai képviselője és Bali Zoltán ezredes, aki a közelmúltban töltött be hasonló pozíciót. Élménybeszámolóikon keresztül NATO-tagságunk két, időben távol eső korszakát mutatták be a Missziós történetek című előadássorozat keretében, a Stefánia Palotában.

1595969488

Hautzinger Gyula nyugállományú ezredes, hazánk első Norfolkba delegált katonai képviselője

Hautzinger Gyula a NATO-csatlakozás hőskorában került Norfolkba katonai képviselőként, állomáshelye a Szövetségesek Atlanti Parancsnoksága, az ACLANT, vagy más néven, ahogy a parancsnok személyéről szokás nevezni, a SACLANT lett. „Más világ volt akkoriban. Itthon keveset tudtunk az új szövetségi rendszerről, minden újdonság volt számunkra, odakint pedig még nem ismertek minket" − emlékezett az első kihívásokra a nyugállományú ezredes, akinek többek között az is feladata volt, hogy Magyarországot bemutassa új szövetségeseinek.

Norfolki munkájának első évében számtalan újdonsággal találkozott. Ilyen volt például a modern informatika, az első pillanattól kezdve titkos telefon, amelyen az információkat hazaküldte, és a multinacionális környezet. Feladatát így foglalta össze: megismerni és megismertetni. Logisztikusként egy nagyszabású gyakorlatot „hozott haza", számtalan információ mellett.

1595969488

Bali Zoltán ezredes már egy nagy létszámú delegációt vezetett

Mikor Bali Zoltán közel egy évtizeddel később megérkezett Norfolkba, egészen más légkör és másfajta kihívások várták. Minden szempontból érzékelhető volt a csatlakozás óta eltelt tíz év tapasztalata. Ahogy megváltozott a parancsnokság, változtak a körülmények is. Neki már nem kellett újságokban lakást keresnie, elfoglalhatta elődje szállását. Ekkor már a magyarok többsége Virginia Beachen lakott. A változó feladatrendszer nagyobb létszámú csapatot igényelt, így Bali egy nagy létszámú delegáció vezetőjeként kezdte meg a munkát. „Olyan helyre került be az ember, ahol lehetett tanulni. Rácsodálkoztunk arra a hatalmas katonai erőre, mely Norfolkban és Suffolkban állomásozott. A tudás és pénztőke hazahozása volt munkánk célja, amit megnehezített, hogy huszonnyolc ország képviselői versenyeztek ezekért" − mondta az Egyesült Államokból nemrég hazatért ezredes, akinek elmondása alapján kevésbé kellett diplomatának lennie, mint elődjének. Hozzátette: itthon meg kellett teremteni az igényt, hogy aztán érdemes legyen az információkat és az újdonságokat hazavinni.

Amikor az elvégzett feladatok értékelése került szóba, mindketten azt mondták, elégedetten tekintenek vissza a mögöttük álló négy évre. Hautzinger Gyula lerakta az alapjait a máig sikeres együttműködésnek, katonaként és diplomataként is helytállt egy akkor még ismeretlen környezetben. Bali Zoltán sikerrel folytatta elődei munkáját. Számos projekt, köztük az előretolt repülésirányítás képesség meghonosítása fűződik a nevéhez.

1595969488

Magyar katonák Norfolkban, a Szövetségesek Atlanti Parancsnokságán
CímkékmisszióNATO