Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kerry Washingtonban fogadja Kuba külügyminiszterét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. július 19. 20:13

John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn Washingtonban fogadja kubai kollégáját, Bruno Rodríguezt, aki a kommunista ország nagykövetségének megnyitójára érkezik az amerikai fővárosba – közölte az amerikai külügyminisztérium.

John Kirby, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője közölte: a két tárcavezető hétfőn a tárgyalások után sajtótájékoztatót tart, majd Rodríguez részt vesz a kubai misszió megnyitásán. A nagykövetség megnyitása alkalmából a washingtoni külügyminisztérium épületének fogadócsarnokában felvonják majd a kubai lobogót is.

A két külügyminiszter legutóbb áprilisban találkozott egymással, amikor nagyjából két órán át tárgyaltak Panamavárosban, az Amerikai Államok Szervezetének csúcstalálkozója előtt.

Washington és Havanna július elsején jelentették be, hogy több mint fél évszázad után helyreállítják diplomáciai kapcsolataikat, és nagykövetségeket nyitnak a két fővárosban. Azt még nem tudni, hogy az Egyesült Államok kubai nagykövetsége pontosan mikor kezdheti meg működését, de valószínűleg augusztusban. John Kerry korábban már bejelentette, hogy Havannába utazik majd az eseményre.

A Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest pénteki sajtóértekezletén ugyanakkor azt is elismerte: nem számítanak arra, hogy a republikánus többségű szenátus konstruktívan viszonyul a kubai nagykövet kinevezéséhez.

A republikánusok vezető politikusai korábban élesen bír