Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két napig tartó légicsapást tervez az amerikai haderő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 28. 10:17

Korlátozott, legfeljebb két napig tartó légicsapást hajtana végre az amerikai haderő Szíriában, válaszul arra, hogy az arab ország vezetése a múlt héten állítólag vegyi fegyverrel támadta a felkelőket – jelentette a The Washington Post napilap augusztus 27-én, kedden az internetes oldalán.

Az újság azt írta magas beosztású kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva: Barack Obama elnök jelenleg egy korlátozott mértékű és időtartamú beavatkozás lehetőségét vizsgálja.

E szerint a Földközi-tengeren állomásozó amerikai hadihajókról indított manőverező robotrepülőgépekkel vagy nagy hatótávolságú bombázókkal mérnének csapást szíriai célokra, köztük olyan katonai célpontokra is, amelyek közvetlenül nem kapcsolódnak az arab ország vegyifegyver-programjához.

Az amerikai támadás időpontja a lap szerint három tényezőtől függ. Az első, hogy a titkosszolgálatok minden kétséget kizáróan megállapítsák, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök erői vetettek be ideggázt augusztus 21-én Damaszkusz keleti peremén. A második, hogy Washington, mielőtt akcióba lép, egyeztet a szövetségesekkel és a kongresszussal. A harmadik a nemzetközi jogi helyzet megvizsgálása.

Szakértők megjegyezték: amíg az ENSZ vegyifegyver-ellenőrei Szíriában vannak, aligha várható amerikai csapás.

Az amerikai kormány hétfőn közölte: a rendelkezésre álló információk szerint valóban vegyi fegyvert alkalmaztak Szíriában. Washington szerint egyértelmű, hogy csakis a rezsim vethette be a tömegpusztító eszközt, mert ő gyakorol felügyeletet az ilyen fegyverek fölött, és csak ő rendelkezik az ilyen támadások végrehajtásához szükséges rakétákkal.