Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kezdődik az évfordulós megemlékezések sora Észak-Koreában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 26. 7:46

Kim Dzsong Un, Észak-Korea vezetője felavatott egy katonai temetőt július 25-én, csütörtökön a koreai háború végének hatvanadik évfordulóját jelző ünnepségsorozat részeként.

A temetőben az 1950-1953 között vívott koreai háborúban elesett észak-koreai katonákat helyezik örök nyugalomra. Az ünnepségen észak-koreai veteránok és leszármazottaik ezrei éljenezték Kim Dzsong Unt, aki csokrot helyezett a hősök emlékművéhez, és lerótta tiszteletét a halottak előtt.

A koreai háborút lezáró, 1953. július 27-én aláírt fegyverszüneti egyezmény évfordulója alkalmából ezen a héten kezdődtek el a megemlékezések, amelyek keretében hazafias koncerteket, fesztiválokat és különböző kulturális eseményeket tartanak. A távol-keleti ország július 27-ét „A szülőföldet felszabadító háborúban kivívott győzelem napjának" tartja, és az Egyesült Államok dél-koreai katonai jelenlétét hibáztatja a félsziget kettéosztásáért.

A világ egyik legnagyobb zárt terű sportlétesítményét, a Május Elseje Stadiont, amely mintegy 150 000 férőhellyel rendelkezik, előkészítették a hagyományos, több ezres tömeget megmozgató felvonulásokra. Az esemény alkalmából több mint 47 000, a háborúban „elévülhetetlen érdemeket szerzett" veteránt tüntetnek ki.

A megemlékezéssorozat csúcspontja a szombatra tervezett katonai parádé lesz, a hagyományos fegyveres csapatok erődemonstrációja, amelyet különös figyelemmel kísérnek az ország határain kívül is, hiszen kézzelfogható bizonyítékokat szolgáltathat arról, mennyire előrehaladott Észak-Korea ballisztikus rakétáinak fejlesztése.

A dél-koreai Yonhap hírügynökség adatai alapján rövid és közepes hatótávolságú Scud és Musudan rakétákat és mozgatható rakétahordozókat helyeztek el Phenjanban, a parádé helyszínének közelében. Ugyancsak tervezik a nagy hatótávolságú KN08 rakéták bemutatását.

Az észak-koreai Rodong Sinmun, a koreai kommunista párt lapja közölte, hogy szombaton Kim Dzsong Un ünnepélyes nyilatkozata várható.

A két Korea viszonyát az utóbbi hetekben ismét a közeledés jellemzi. Szöul és Phenjan között februártól feszült volt a viszony, amikor Észak-Korea újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, majd márciusban egyoldalúan felmondta az ENSZ égisze alatt kötött fegyverszüneti megállapodást Dél-Koreával.

Dél-Korea sokkal visszafogottabban emlékezik meg a fegyverszüneti egyezmény aláírásáról, főleg az ENSZ zászlaja alatt harcoló külföldi katonák emléke előtt tisztelegnek.