Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kézikönyv invázióhoz

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2015. április 7. 22:12

Komolyabb botrányt kavart Nagy-Britaniában, hogy egy, a Falkland-szigetek kulcsfontosságú repülőterének szinte minden információját tartalmazó, képekkel gazdagon illusztrált dokumentumot lehetett szabadon elérni az interneten.

A Mount Pleasant Aerodome Manual nevet viselő dokumentum a brit királyi légierő legfontosabb falkland-szigeteki létesítményének összes lényeges adatát tartalmazza s eredetileg a légierő pilótáinak, illetve az itt dolgozó biztonsági szakembereknek szánták. Az argentin hírszerzés vélhetően legnagyobb örömére azonban sikerült a kézikönyvet publikussá tenni, melyet a védelmi minisztérium megfelelő oldaláról („Brit erők a tengerentúlon: Falkland-szigetek és az Ascension-sziget") bárki letölthetett.

1595991008

A kézikönyvben a Sunday Express felfedező kedvű újságírói szerint többek között a repülőtér pályáinak minden adata, így a pályák vastagsága is szerepelt. Az érdeklődő megtalálhatta minden épület GPS-koordinátáit, a légierő készültségi vadászgépeit rejtő megerősített repülőgép-fedezékeket is ábrázoló térképét (a kezdő hírszerzőkre is gondolva a fedezékeket külön színnel kiemelve), az egyes időjárási viszonyok között legcélszerűbb leszállási eljárásokat és nem utolsósorban a repülőtér minden vezető beosztású brit tisztjének nevét és telefonszámát.

A Sunday Express jelzésére a dokumentumot törölték a minisztérium weblapjáról, de az eset mély nyomokat hagyott a hírszerzéssel foglalkozó brit szakemberekben és politikusokban. A minisztérium szerint azonban semmi baj nem történt, hiszen ezeket az információkat a polgári és katonai pilóták nyílt forrásokból is be tudják szerezni, így a dokumentum nem tartalmazott minősített adatokat.