Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kijev felszólította a nemzetközi közösséget a Szavcsenko-per elítélésére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. március 23. 12:46

Az ukrán külügyminisztérium március 22-én, kedden felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el a Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő ellen Oroszországban hozott „jogellenes” bírósági határozatot, és gyakoroljon még nagyobb nyomást Moszkvára.

A tárca közleményében határozott tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy Szavcsenkót mint ukrán állampolgárt, a parlament képviselőjét és az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének tagját 22 évi börtönbüntetésre ítélték – Kijev szerint – koholt vádak alapján Oroszországban. Az általános normák súlyos megsértésének nevezte a minisztérium az egész bírósági eljárást, külön kifogásolva, hogy Oroszország – amely mellesleg az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik állandó tagja – nem vette figyelembe Szavcsenko mentelmi jogát, ami őt, mint az ET közgyűlésének ukrán küldöttét megilleti.
„Az ítélet vitathatatlanul bizonyítja, hogy Oroszországban nincs értelme igazságot keresni. Ha Oroszország politikai érdekei úgy kívánják, nem törődik a nemzetközi jog alapvető előírásaival és alapelveivel, figyelmen kívül hagyja az emberi jogokat, saját törvényeit és az elemi erkölcsi normákat" – szögezte le Kijev.

A külügyminisztérium hangsúlyozta: úgy tekint erre a „cinikus bírósági komédiára", mint a kelet-ukrajnai konfliktus békés rendezésére irányuló minszki megállapodásoknak az orosz fél általi újabb megsértésére.
Petro Porosenko ukrán elnök rögtön az ítélet kihirdetése után közölte, hogy Kijev kész kicserélni Nagyija Szavcsenkót két, Kelet-Ukrajnában elfogott, vallomásuk szerint az orosz fegyveres erők kötelékében szolgáló katonára, Alekszandr Alekszandrov őrmesterre és Jevgenyij Jerofejev századosra. Emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin elnök a „normandiai négyek", azaz Ukrajna, Oroszország Németország és Franciaország a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó csúcstalálkozóján ígéretet tett arra, hogy Szavcsenko visszatérhet Ukrajnába, amint az orosz bíróság ítéletet hozott az ügyében.

Az ukrán sajtó a Szavcsenko elleni ítélet kapcsán emlékeztetett arra, hogy a Luhanszk megyében aknatűzben meghalt két orosz tévés – akiknek haláláért az ukrán katonanőt tette Moszkva felelőssé – illegálisan tartózkodott Ukrajna területén azzal a céllal, hogy az Oroszországból behatolt orosz fegyvereseknek nyújtson médiatámogatást.