Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kijev szerint 7500 orosz katona van Kelet-Ukrajnában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 23. 16:49

Az ukrán védelmi miniszter szerint mintegy 7500 orosz katona van Kelet-Ukrajnában, ami csak tovább rontja a helyzetet az oroszbarát szakadárok által maguknak követelt területen.

Sztepan Poltorak a külföldi katonai attasékkal folytatott november 21-i, péntek esti megbeszélésén mondta mindezt. „Sajnos nem csak tőlünk függ a helyzet stabilizálása" – fogalmazott, hozzátéve, hogy a kormány azt tervezi, még több katonát küld az ország keleti felébe. Részeteket nem közölt.

Az ukrán biztonsági erők november 22-én. szombaton arról tájékoztattak, hogy péntek óta négy katona vesztette életét az ország keleti felében, a tűzszünet ellenére is fellángoló összecsapásokban, tíz pedig megsebesült. Luhanszkban meghalt egy civil is.

Kijev és a Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy fegyverekkel és katonákkal támogatja a szeparatistákat, Moszkva azonban visszautasítja ezeket a vádakat.

A Kijevben pénteken aláírt kormánykoalíciós megállapodásban a parlament többségét alkotó Nyugat-barát pártok rögzítették az ország csatlakozási szándékát a NATO-hoz.