Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kijev szerint újabb orosz katonák érkeztek a Donyec-medencébe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. március 14. 10:18

Súlyosbodtak a harcok a hétvégén a Donyec-medencében. Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzése szerint újabb katonákat „dobtak át” Oroszországból Ukrajna keleti részébe.

Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője március 13i-i, vasárnapi, kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt nap során hét ukrán katona sebesült meg a kelet-ukrajnai harcok övezetében.
A hadműveleti parancsokság vasárnapi közleménye szerint több mint 70-szer támadták a Moszkva által támogatott szakadárok az ukrán hadsereg állásait. A legsúlyosabb helyzet a Donyeck körzetében lévő Avgyijivka településnél alakult ki, ahol akna- és gránátvetők mellett harckocsival is lőttek a szakadárok. A térségben a minszki egyezmény által tiltott nehézfegyvereket is bevetettek, 18 darab, 122 milliméter kaliberű lövedéket is kilőttek a szakadárok az ukrán fegyveres erők állásaira.
A védelmi tárca közleménye szerint a Donyecktől mintegy 30 kilométerre északra fekvő Jaszinuvata településnél észleltek a felderítők egy orosz katonai konvojt, négy csapatszállító teherautót katonákkal – amelyeken összesen 90-en lehettek -, négy teherszállítót járművet, amelyek harckocsikhoz és 120 milliméteres aknavetőkhöz szállítottak lövedékeket, valamint hat BMP-2 típusú gyalogsági harcjárművet.

Kijev feltételezése szerint a katonákat a tűzvonalban szolgálók felváltására küldték a Jaszunivata mellett fekvő Avgyijivka településnél. Az ukrán felderítés szerint ugyanis komoly veszteségeket szenvedtek az ott folyó harcokban a „szakadár-orosz" erők, értesülésük alapján az egyik donyecki kórházba 23 holttestet és 34 sebesültet szállítottak be szombaton Avgyijivka felől.
Ezt az információt az önkényesen kikiáltott szakadár Donyecki Népköztársaság „védelmi minisztériuma" nem erősítette meg. A DAN donyecki szakadár hírügynökség saját forrásra hivatkozva azt írta, hogy négy fegyveres sebesült meg az elmúlt napban.

A szakadár terület „védelmi minisztériuma" azt közölte, hogy a donyecki térségben több mint egy hete folyó súlyos harcokban legalább 30 ukrán katona esett el és 73 sebesült meg. Eduard Baszurin, a „tárca" szóvivője szombati sajtótájékoztatóján azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők titokban temetik el az elesett katonákat.

Vasárnap a donyecki „minisztériumnál" arról számoltak be, hogy előző nap 200-szor lőtték az ukrán fegyveres erők a megye szakadár ellenőrzésű részét. Jelentésükben – Kijevhez hasonlóan – a Donyeck és az onnan északra fekvő, szakadár ellenőrzésű Horlivka térségéből jelentettek súlyos tűzharcokat. A „minisztérium" közleménye szerint a két várost összekötő úton lévő jaszunivatai ellenőrző pont környékére az ukrán hadsereg hat harckocsi-lövedéket, 43 darab, 82, illetve 120 milliméteres aknát lőtt ki.