Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kimenekítették a Golán-fennsíkon körbezárt békefenntartók egy részét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 1. 16:03

Kimenekítettek a Golán-fennsíkon a szíriai lázadók által több nap óta körbezárt 72 Fülöp-szigeteki ENSZ-békefenntartó közül 32-t augusztus 30-án, szombaton, a többiek azonban, akik egy másik őrposzton teljesítenek szolgálatot, ostrom Minderről az ENSZ sajtószolgálata és a világszervezet több, meg nem nevezett diplomatája számolt be.alatt vannak.

A körbezárt békefenntartók folyamatosan tűzharcot vívnak a lázadókkal, akik az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Front fegyveresei. Utóbbiak aknavetőkkel és géppuskákkal lövik őket, egyelőre lehetetlen a kimenekítésük – közölte az ENSZ sajtószolgálata.
Egy diplomáciai forrás friss közlése szerint a lázadók erősítést kaptak szombat este: több mint 20 gépjárművön érkeztek harcosok a 68-as számmal jelzett őrposzt elleni ostromra.
A másik, négy kilométerrel arrébb lévő őrposztról a Szíria és Izrael közötti határterületet ellenőrző katonai ENSZ-misszió (UNDOF) egy ír katonákból álló egysége menekítette ki szombaton napközben a 32 Fülöp-szigeteki kéksapkást.

A Fülöp-szigeteki kontingens parancsnoka pénteken még fogadkozott, hogy katonái készek felvenni a harcot a támadókkal és megvédeni a két őrposztot.
Továbbra is a lázadók – feltehetőleg szintén az an-Nuszra Front – fogságában van az a 43 Fidzsi-szigeteki ENSZ-katona, akit csütörtökön ejtettek foglyul a fennsík egy olyan pontján, amely nyolc kilométere van a Fülöp-szigetekiek egyik őrhelyétől. Szabadon engedésükről tárgyal az ENSZ.
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és a Biztonsági Tanács szigorúan elítélte szombaton a Golán-fennsíkon lévő békefenntartók elleni újabb támadásokat és a 44 Fidzsi-szigeteki katona fogva tartását, valamint követelte ez utóbbiak azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől megkérdezték egy szombaton sugárzott interjúban, hogy Izrael hogyan veszi fel a harcot a Golán-fennsíkon megjelenő új veszélyekkel. Azt mondta, az an-Nuszra Front fegyveresei öt hónapja vannak ott jelen, és Izrael már tett lépéseket ellenük: megerősítette és kibővítette az általa korábban épített biztonsági kerítést.



* * *

Elmenekültek a Golán-fennsíkon lévő őrhelyükről augusztus 31-én, vasárnap hajnalban azok a Fülöp-szigeteki ENSZ-békefenntartók, akiket szíriai lázadók ostromoltak órákon át – jelentette be Manilában a Fülöp-szigeteki hadsereg főparancsnoka.

A 40 békefenntartót aknavetőkkel és géppuskákkal hét órán keresztül tartották ostrom alatt az an-Nuszra Front nevű iszlamista lázadószervezet tagjai. Egy tűzpárbaj után sikerült elhagyniuk a posztot. Mindannyian egészségesek – mondta Gregorio Pio Catapang tábornok.

Az ENSZ sajtószolgálata és a világszervezet több, meg nem nevezett diplomatája nem sokkal korábban számolt be arról, hogy a Szíria és Izrael közötti határterületet ellenőrző katonai ENSZ-misszió (UNDOF) egy ír katonákból álló egysége kimenekített 32 Fülöp-szigeteki kéksapkást, akiket egy másik őrposzton zártak körbe az iszlamista fegyveresek.

Továbbra is a lázadók – feltehetőleg szintén az an-Nuszra Front – fogságában van az a 43 Fidzsi-szigeteki ENSZ-katona, akit csütörtökön ejtettek foglyul a fennsík egy olyan pontján, amely nyolc kilométere van a Fülöp-szigetekiek egyik őrhelyétől. Szabadon engedésükről tárgyal az ENSZ.