Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kirúgta az ENSZ-főtitkár a dél-szudáni békefenntartók parancsnokát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. november 3. 15:44

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elbocsátotta a dél-szudáni békefenntartó erők parancsnokát, mert a világszervezet egy jelentésében azzal vádolta a kelet-afrikai országban szolgáló kéksisakosokat, hogy nem tudták megvédeni a civileket a júliusi zavargások során.

A kenyai Johnson Mogoa Kimani Ondieki altábornagyot azonnali hatállyal leváltották – közölte helyi idő szerint kedden Stephane Dujarric, a főtitkár szóvivője.

Az ENSZ-jelentés szerint a dél-szudáni ENSZ-misszió (UNMISS) a „felkészületlenség és az irányítás hiánya" miatt „zavaros és hatástalan választ" adott a Salva Kiir elnök és lázadó alelnöke, Riek Machar erői közötti összecsapásokra.

A jubai lázongásokban többtucatnyian vesztették életüket július 8-a és 11-e között, miközben a kéksisakosok „igyekeztek kerülni a kockázatot". A szemben álló felek az ENSZ helyi főhadiszállását sem kímélték, amelyet több találat ért.

Az ENSZ vizsgálóbizottsága kiábrándító képet festett a nemrég 4 ezer főről 16 ezer főre bővített dél-szudáni misszióról, amelynek tagjai igyekeztek minél tisztesebb távolságból figyelni az eseményeket. A jelentés szerint az UNMISS katonái ódzkodtak a jubai gyalogos járőrszolgálattól, és inkább páncélozott járművek üvege mögül követték a történéseket.

Az ENSZ-vizsgálat kifogásolta, hogy a kéksisakosok nem avatkoztak be, amikor a kormánykatonák július 11-én megtámadtak egy fővárosi szállodát, amely mindössze 1,2 kilométerre feküdt támaszpontjuktól.

A hotelben számos nemzetközi szervezet munkatársát szállásolták el. A támadás során „civilek gyilkossághoz, nemi erőszakhoz, kínzáshoz és megfélemlítéshez hasonló súlyos jogsértések áldozataivá vagy szemtanúivá váltak" – hívta fel a figyelmet a jelentés.

A közelben tartózkodó kínai, indiai, nepáli és etiópiai békefenntartók a segélykérésekre azt válaszolták, hogy „már bevetésen vannak".

Az ENSZ-nyomozás ismertetett egy másik esetet is, amelyben egy nőt a kéksisakosok főhadiszállásának bejáratánál, a katonák látótávolságán belül erőszakoltak meg szeptember 2-án. A nő kiáltásai sem késztették beavatkozásra a békefenntartókat.