Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiújultak a harcok Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. augusztus 29. 15:04

Kiújultak a harcok augusztus 28-án a jemeni kormányerők és a dél-jemeni szakadárok között azt követően, hogy az előbbiek megtámadták a dél-jemeni Áden városának keleti részét, és tüzérségi párbajt vívtak a szeparatistákkal helyi lakosok elmondása szerint.

Muamar el-Irijáni jemeni tájékoztatási miniszter Twitter-bejegyzése szerint a kormányerők visszafoglalták az ádeni repülőteret. Helybéliek elmondása szerint összecsapások zaja hallatszott Áden al-Ares és Húr Makszar nevű kerületeiben, valamint a repülőtér környékén, amely 2015 óta az Egyesült Arab Emírségek által támogatott helyi erők ellenőrzése alatt volt.

A jemeni kormányerők beszámolója szerint az Áden elleni támadást megelőzően elfoglalták a környező települések legtöbbjét. A kormányerők hétfőn ellenőrzésük alá vonták a szomszédos Abján tartomány székhelyét, Zindzsibárt, ezt megelőzően pedig megerősítették ellenőrzésüket az olajtermelő Sabva tartomány nagy része és annak cseppfolyósított földgázterminálja felett Balfafban.

A harcok annak ellenére újultak ki, hogy a kormányerők hétfőn tűzszünetet hirdettek a dél-jemeni Sabva, Abján és Áden tartományokban, ahol a Dél-Jemen függetlenségéért küzdő – de az Irán által támogatott, ellenzéki húszik ellen is harcoló – szakadárok korábban területeket, katonai támaszpontokat és állami intézményeket foglaltak el.

A szakadárokat az Egyesült Arab Emírségek támogatja, amely egyúttal tagja a Szaúd-Arábia által vezetett arab koalíciónak, amely helyre akar állítani Szaúd-Arábiában száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnök kormányát. A szakadárok és a jemeni kormányhoz hű erők korábban általában együttesen léptek fel a húszikkal szemben. Jemen jövőjét illetően azonban más elképzeléseik vannak, és egy augusztus eleji, több tucat déli harcos életét követelő rakétatámadás kiélezte köztük a feszültséget. Ezenkívül – ahogyan azt a Reuters hírügynökség szerdai jelentésében megjegyzi – az Egyesült Arab Emírségeknek nézeteltérései vannak a jemeni kormánnyal, mivel az magában foglalja Muszlim Testvériséghez közelinek tartott az al-Iszláh nevű pártot.

Az Egyesült Arab Emírségek a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is harcot folytat a Muszlim Testvériség ellen. Az al-Iszláh tagadja, hogy a szervezethez tartozna.

Azt követően, hogy 2014 végén az Irán támogatta húszi síita lázadók elfoglalták a fővárost, Szanaát, Hádi kormánya Ádenbe helyezte át ideiglenes székhelyét, bár kabinetjének jó része szaúdi területen tartózkodik, hivatalos intézményei találhatók ott.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, a Rijádban tartózkodó Hádihoz hű erők között. Az Ádenben jelenleg dúló nyugtalanság újabb frontot nyit a polgárháborúban.