Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kivonul az ukrán közszolgálat a szeparatista területekről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 16. 11:04

Petro Porosenko ukrán elnök november 15-én elrendelte minden közszolgálati intézmény kivonását az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területekről. Rendeletében Porosenko arra utasítja az ukrán kormányt, hogy egy héten belül tegye meg a lépéseket „a terrorellenes műveletek különböző területein lévő (ukrán) állami vállalatok, intézmények és szervezetek tevékenységének beszüntetésére”.

A döntés egyebek között az iskolákra, a kórházakra és a mentőszolgálatokra vonatkozik – mondta a francia hírügynökségnek egy név nélkül nyilatkozó magas rangú ukrán tisztségviselő.

„Végleges döntésről van szó, ezzel vége lesz a kisded játékoknak – tette hozzá a tisztségviselő. – Minden államilag finanszírozott intézményt kivonunk." Az így felszabaduló forrásokat humanitárius segélyek formájában juttatják vissza az érintett kelet-ukrajnai régió lakosságának.

Porosenko rendelete egyenes következménye annak, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki „népköztársaságokban" november 2-án új vezetőket és parlamentet választottak. A választások eredményét Oroszországon kívül senki nem ismerte el.

Két nappal később Porosenko bejelentette, hogy Ukrajna kénytelen szigorúbban fellépni, katonailag és gazdaságilag is elszigetelni a lázadók ellenőrzése alatt álló területeket.