Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Komoly vádak érték a békefenntartókat, az ENSZ vizsgálódik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. augusztus 18. 22:34

Független vizsgálatot indít az ENSZ főtitkára annak feltárására, hogy a világszervezet dél-szudáni békefenntartói megfelelően felléptek-e a civilek védelmében egy súlyos incidens alkalmával.

Ban Ki Mun szóvivője helyi idő szerint kedd este közölte, hogy az ENSZ-főtitkár aggódik a július 11-én Jubában az egyik külföldiek által látogatott épületegyüttes ellen elkövetett támadás miatt.

A New Yorkban közzétett közlemény szerint Ban Ki Munt „aggasztják azok a vádak, amelyek szerint a dél-szudáni ENSZ-misszió (UNMISS) nem reagált megfelelően a Jubában elkövetett súlyos nemi erőszakcselekményekre".

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint július 11-én többtucatnyi dél-jubai kormánykatona megrohanta az ENSZ menekülttábora közelében lévő szállodát, ahol a külföldi szervezetek dolgozói laktak. A katonák négy órán át tomboltak az épületben, a külföldiek szeme láttára agyonlőttek egy helyi újságírót, és megerőszakoltak több külföldi nőt, többségében amerikaiakat.

Ban Ki Mun közleménye szerint „független vizsgálat indul az incidens körülményeinek feltárása és az ENSZ-misszió reagálásának értékelése céljából". Az ENSZ-főtitkár felháborodását fejezte ki a kormányerők és az ellenzéki fegyveresek által július 8. és 11. között Jubában elkövetett erőszakcselekmények miatt, és felszólította a dél-szudáni kormányt, hogy állítsa bíróság elé a felelősöket.

Július elején etnikai alapon zajló erőszakcselekmények törtek ki Jubában Salva Kiir elnök és rivális alelnöke, Riek Machar támogatói között. Az összecsapások alatt nagy számban végeztek ki civileket és erőszakoltak meg nőket katonák a dél-szudáni fővárosban, Jubában.

Az ENSZ munkatársai 217 nemi erőszakról értesültek, amelyeket többségében a kormány katonái követtek el.

A 13,5 ezer fős UNMISS-misszió kéksisakosait azzal is vádolja egy ENSZ-vizsgálóbizottság, hogy nem tett eleget a polgári lakosság megvédelmezésével kapcsolatos feladatának, amikor februárban megtámadták a világszervezet Malakalban működő menekülttáborát. A mészárlásban legalább 30 ember meghalt, 123-an megsebesültek.