Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel háromezer szír menekültet fogadott be Franciaország

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 18. 20:53

Közel háromezer szíriait fogadott be Franciaország a fegyveres konfliktus kezdete óta – közölte október 17-én, csütörtökön a francia külügyminisztérium válaszul azon civil szervezetek bírálataira, amelyek szerint túl bátortalan a francia menekültügyi politika.

Francois Hollande államfő szerdán jelentette be, hogy Franciaország a következő hónapokban ötszáz szíriai menekültet fog befogadni az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) kérésére. Németország ötezer fő befogására kötelezte el magát.

Romain Nadal külügyi szóvivő arról tájékoztatott, hogy Franciaország a konfliktus kezdete óta eddig közel háromezer szíriai állampolgárt fogadott be.

A menekültstátuszra vonatkozó kérelmeket külön figyelemmel kezeli az illetékes francia hivatal, és az esetek 95 százalékában pozitív válasz születik – jelezte a szóvivő.

„Egyébként Franciaország az egyik olyan ritka ország Európában, amely a kérelmek beadását elfogadja a Szíriával határos országok nagykövetségein és konzulátusain is, így Bejrútban, Ammánban, Ankarában és Isztambulban is" – hangsúlyozta a szóvivő. Hozzátette: „Franciaország másfajta vízumokat, például hosszú távra szóló tartózkodási engedélyt is kiállít szíriai állampolgároknak".

Az UNHCR azt szerette volna, hogy az Európai Unió tagállamai 10 ezer szíriai menekültek fogadjanak be 2013-ban és 30 ezret 2014-ben. A felkérésére azonban csak három ország válaszolt pozitívan: Németország 5 ezer, Franciaország és Ausztria pedig 500-500 helyet ajánlott fel.

A szóvivő arra is emlékeztetett a civil szervezetek bírálatai kapcsán, hogy Franciaország fogadja be a legtöbb menekültet Európában: évente közel 60 ezer kérelmet bírálnak el a francia hatóságok.

A külügyi szóvivő szerint az UNHCR, akinek vezetőjét, Antonio Guterrest szerdán fogadta hivatalában Francois Hollande francia elnök, kiemelte a francia intézmények hatékonyságát és magas színvonalú eljárását a menekültügyi kérdésekben.

Az UNHCR adatai szerint szerte a világban több mint kétmillió szíriai menekült él, 97 százalékuk a Szíriával szomszédos államokban: Libanonban, Jordániában, Irakban és Törökországban.