Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel kétszáz civilt öltek meg a latakiai offenzíva idején a szír felkelők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 11. 22:22

A szíriai felkelők megöltek legalább 190 polgári lakost augusztusi offenzívájuk idején Latakia tartományban – közölte október 11-én, pénteken a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet, amely szerint a jelentésében leírt esetek az első bizonyítékok az ellenzéki fegyveresek által elkövetett, emberiesség elleni bűncselekményekre.

A HRW a szíriai kormány engedélyével először utazhatott az országba a két és fél éve tartó polgárháború kezdete óta, így a helyszínen vizsgálódhatott az ügyben. Aktivistái 35 embert hallgattak meg, köztük a fegyveres akciósorozat több túlélőjét, s a szervezet e vallomások és a helyszínen tapasztaltak alapján állította össze 105 oldalas jelentését.

Ebben egyebek közt nyilvánosságra hozta, hogy a megölt civilek közül 57 nő és 18 gyerek volt, 67 polgári lakost kivégeztek a lázadók, akik mintegy 200 embert ejtettek túszul. A jelentésében szerepelnek olyan esetek is, amikor a lázadócsoportok családokat mészároltak le, és agyonlőtték a menekülőket is.

Az augusztus 4-én hajnalban kezdődött latakiai offenzívában a lázadók tíz, alaviták lakta falut rohantak le.

A HRW szerint a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők fellegvárának tartott tartomány elleni támadásban legalább húsz ellenzéki fegyveres csoport vett részt, közülük több az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető. Konkrétan megnevezi a jelentés például a szélsőséges szunnita an-Nuszra Frontot, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges Iraki és Levantei Iszlám Államot és az Ahrár as-Sám Brigádot. Ezek videofelvételek és közlemények formájában „reklámozták" szerepüket az offenzívában, a civil szervezet ezek tartalmát is felhasználta jelentésének összeállításakor.

Nem teljesen világos a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) szerepe ezekben az eseményekben.

A legnagyobb ellenzéki erőt alkotó Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) katonai szárnyának vezetője, Szelím Idrísz tábornok egy augusztus 11-i videofelvételen maga jelentette be, hogy az általa vezetett erők „jelentős mértékben" vettek részt az offenzívában. A videó a tábornokot civilben, de pisztollyal felfegyverkezve mutatta harcosok társaságában, vidéki környezetben. Mint magyarázta, azért utazott oda, hogy „megmutassa: az SZSZH parancsnoksága folyamatosan és teljes mértékben összehangolja működését a tengerparti front harcosaival".

A szíriai felkelők augusztus 4-én indítottak összehangolt katonai hadműveletet Latakiában, amelyet nagyrészt a síita iszlám egyik oldalhajtásának számító alaviták lakják. Ehhez a szektához tartozik az Aszad-család is. A több mint két éve zajló szíriai konfliktus egy évvel ezelőtt kezdett vallási színezetet ölteni, ugyanis az alavita rezsimmel szemben álló lázadók többségükben a szunnita iszlám követői. A kormány erői később visszafoglalták a felkelők által megszállt területet. Az Aszad uralma elleni békés tüntetésként kezdődött felkelés eddig már több mint százezer ember életét követelte.