Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kreml: korai még a Washingtonnal folytatott együttműködésről beszélni

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. november 26. 18:19

Korai lenne még előrejelzésekbe bocsátkozni az Oroszország és az Egyesült Államok között Szíria ügyében lehetséges jövőbeni együttműködéséről, Moszkva ugyanakkor kész a párbeszédre ebben a témában – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő november 26-i, pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján.

„Korai még megmondani, hogy mi lesz az új amerikai kormányzat álláspontja. Türelemmel kell lennünk, és meg kell értenünk, milyen formát ölt majd az új amerikai adminisztráció" – mondta Peszkov.
„Putyin elnök álláspontja továbbra is az, hogy a (szíriai) helyzetet lehetetlen hatékony, sokoldalú, elsősorban és főleg az Oroszország és az Egyesült Államok közötti együttműködés nélkül megoldani" – tette hozzá.

Peszkov szerint Putyin a kezdetektől fogva igyekezett együttműködést kezdeményezni Washingtonnál a szíriai politikai rendezés ügyében, ám a jelenlegi amerikai kormányzat ezt elutasította. A Kreml szóvivője nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Moszkva képviselői felvették-e a kapcsolatot Donald Trump megválasztott amerikai elnök fiával, aki nemrégiben a francia fővárosban folytatott egyeztetést a szíriai helyzetről.

Az orosz védelmi tárca csütörtökön közölte: az orosz fegyveres erők szakértői bizonyítékot találtak arra, hogy a szíriai kormányellenes erők idén szeptemberben vegyi fegyvert vetettek be Aleppó tartományban. A hólyaghúzó mustárgázképző anyagot egy 240 milliméteres aknagránátban találták.
Igor Konasenkov, a védelmi minisztérium szóvivője október 11-én jelentette be: orosz szakértők bizonyítékot találtak rá, hogy „terroristák" fehérfoszfort alkalmaztak Aleppó város délnyugati részén.