Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Geoinformációs konferenciát rendeztek

Szöveg: Faragó Fanny |  2016. november 26. 17:12

„A geoinformációs támogatás gyakorlati megvalósítási lehetőségei” címmel címmel rendezett szakmai konferenciát a napokban, Budapesten az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ).

1596023759

Miután dr. Nagy Péter alezredes, az MG GEOSZ főmérnöke köszöntötte a részvevőket, Tóth László ezredes, az MH GEOSZ szolgálatfőnöke nyitotta meg a konferenciát. „A műveleteket a terepen, a hadszíntéren hajtjuk végre. A tervezés, a vezetés és az értékelés a terep modelljén, a térképen történik. Minden tevékenységünk a térinformatikához köthető" – mondta. 

Az első előadásban Szalay László alezredes a geoinformációs támogatás lényegéről beszélt, majd Németh J. András a térinformatikáról, mint platformról tartott prezentációt. Dr. Kállai Attila alezredes (NKE) a katonai felsőoktatásban megjelenő térinformatika tantárgyat ismertette, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Repülő Intézetében zajló repülésmeteorológiai fejlesztésekről pedig dr. Bottyán Zsolt (NKE) százados tartott előadást.

1596023759

A második szekció Dévényi Árpád rendőr alezredes (ORFK) bemutatójával folytatódott, az illegális migrációhoz kapcsolódó jogellenes cselekmények térképes megjelenési formáiról. Később Kováts Zoltán őrnagy és Kőhegyi Zoltán őrnagy (MH GEOSZ) az Ideiglenes Biztonsági Határzárral kapcsolatos feladatok térképészeti támogatását, az IBH geodéziai támogatását pedig Nagy Tamás (HM Zrínyi Nonprofit Kft.) ismertette. Horváth Gyöngyi hadnagy (MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis) a Baltic Air Policing (BAP) légtérrendészeti misszió meteorológiai biztosításának tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel.

1596023759

A program záró szakaszában Varga András hadnagy (HM GEOSZ) a katonaföldrajzi kiadványok térinformatikai támogatásáról, Tuba Zoltán százados (MH GEOSZ) pedig a meteorológiai adatok térinformatikai elemzéséről beszélt.

A prezentációkat követően a résztvevőknek lehetőségük nyílt hozzászólni és véleményezni az előadásokat, majd elhangzott az elnöki zárszó.

1596023759

Fotó: Kovács Attila