Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lavrov: folytatódnak a genfi tárgyalások

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. április 27. 8:15

Nem szünetelnek a szíriai rendezésről folytatott tárgyalások amiatt, hogy a szaúdi támogatású ellenzéki Tárgyalási Főbizottság (HNC) „néhány tagja” elhagyta Genfet – jelentette ki egy április 25-ei, hétfői moszkvai sajtótájékoztatón Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Lavrov szerint a HNC közölte, hogy távolmaradása ideiglenes. Az orosz külügyminiszter elmondta, hogy Staffan de Mistura, a tárgyalásokon közvetítő ENSZ-különmegbízott rendszeresen találkozik a szíriai kormányküldöttséggel, az úgynevezett moszkvai–kairói platformot képviselő delegációval és a belső ellenzék nevében tárgyaló „hmeimini csoporttal", de független ellenzékiekkel is.

Az orosz külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy az új szíriai alkotmány kidolgozása rövidebb ideig tart majd, mint az a hat hónap, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa nevezett meg ajánlott határidőként, a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport ajánlása alapján. Ehhez azonban, mint mondta, nem olyan „ajtócsapkodásra és pózolásra" van szükség, mint amilyet a HNC bemutatott.

„Igaz, rájuk Törökország gyakorol döntő befolyást, ezt mindenki jól tudja"

– mondta.

Szergej Lavrov hangsúlyozta: az Egyesült Államok már két hónapja nem teljesíti azt az ígéretét, hogy a szíriai ellenzék vele együttműködő csoportjait eltávolíttatja az al-Kaida szíriai ágaként fellépő an-Núszra Front terrorszervezet harci állásaiból.

„Nem tudom, hogy mit értenek az amerikaiak befolyási övezet alatt, de azt pontosan tudom, hogy végre kell hajtaniuk azt, amit megígértek: el kell vinniük a velük együttműködő ellenzékieket, akik készek csatlakozni a tűzszünethez azokból az állásokból, ahol terroristák vannak" – hangoztatta.

Lavrov leszögezte: az ellenzéki csoportoknak, amelyek nem terroristák, el kell hagyniuk a terroristák állásait, ha részt kívánnak venni a politikai folyamatban.