Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lavrov: közös érdek, hogy az ukrajnai fegyvernyugvás tartós legyen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 5. 8:14

Közös érdek, hogy az ukrajnai fegyvernyugvás tartós legyen – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter április 4-én, szombaton Pozsonyban, ahol a szlovák főváros felszabadításának hetvenedik évfordulója alkalmából tett egynapos hivatalos látogatást.

Az orosz diplomácia vezetője ezt egy, az ukrajnai fegyvernyugvás tartósságát firtató újságírói kérdésre adott válaszában szögezte le azon a sajtótájékoztatón, amelyet Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel közösen tartott.
A két külügyminiszter az ukrajnai helyzettel kapcsolatban egyaránt úgy vélekedett, hogy a válságot a minszki megállapodás pontjainak következetes betartásával lehet rendezni.

Lavrov kiemelte: állandó párbeszédre van szükség a megállapodás végrehajtásáról. Leszögezte: szükség van a minszki megegyezés katonai részének – az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői általi – ellenőrzésére is.
Az orosz külügyminiszter kijelentette azt is, hogy a Donyeck és Luhanszk jogállásáról elfogadott ukrán törvény ellentétes a minszki megállapodás szellemével. Megjegyezte: a jövőben mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ilyenek ne történjenek.

Miroslav Lajcák arról beszélt, hogy a konfliktus közelsége miatt Szlovákia nem lehet csupán passzív megfigyelő, annál is inkább, mert Ukrajna stabilitása mindenkinek érdeke. A szlovák külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta: a megoldáshoz nem nagy szavak, nem hangos bejelentések, hanem csak megoldáskeresés által lehet eljutni. „Nemcsak önmagunk szavait, hanem a másikét is hallani kell" – fogalmazott Lajcák. Leszögezte: Oroszország „globális játékos", és csak vele együtt lehet megoldást találni az ukrajnai helyzetre, valamint más problémákra és válságokra is, amelyekkel a világ szembesül.