Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lavrov: nem Moszkva, hanem a NATO növeli katonai jelenlétét Ukrajna szomszédságában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 4. 9:51

Az orosz külügyminiszter egy április 3-ai, csütörtöki nyilatkozata szerint sokkal inkább a NATO katonai jelenlétének az Ukrajnával szomszédos országokban tervezett növelése adhat okot aggodalomra, mint az ukrán határ közelében végrehajtott orosz hadgyakorlatok.

Kazah kollégájával, Erlan Idriszovval folytatott moszkvai tárgyalásai után Szergej Lavrov arra szólította fel a NATO-t, hogy adjon választ katonai egységeinek a kelet-európai országokban tervezett vezényléséről. Az orosz diplomácia vezetője az Oroszország és a NATO együttműködését új alapokra helyező, 2002-ben elfogadott Római Nyilatkozatra és az Oroszország-NATO Tanács alapokmányára hivatkozott, amely nem engedi meg a NATO-erők állandó jelenlétét a kelet-európai országokban.

Lavrov ugyanakkor visszafogottságra hívott fel az Ukrajnával határos dél-oroszországi Rosztovi területen zajló hadgyakorlatok szerinte túlzó külföldi értékelésével kapcsolatosan. Azt mondta, hogy az ott tartózkodó orosz katonai egységek vissza fognak térni állomáshelyükre, amint teljesítik feladataikat. Emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő hétfőn Angela Merkel német kancellárt arról tájékoztatta telefonbeszélgetésük során, hogy egy orosz zázslóalj már visszatért a Rosztovi régióból állandó bázisára.

Az orosz külügyminiszter arról is beszélt a tájékoztatón, hogy Oroszország a montreux-i egyezmény szigorú betartása mellett áll ki, amely korlátozza a hadihajók tartózkodását a Fekete-tengeren, a régió országai számára. Nehezményezte, hogy „az utóbbi időben az amerikai hadihajók néhányszor meghosszabbították tartózkodásukat, miközben a hosszabbítás nem mindig maradt a montreux-i egyezmény keretei között". Szergej Lavrov felszólította az Egyesült Államokat és Törökországot az egyezmény pontos betartására.

Az 1936-ban aláírt nemzetközi konvenció a török tengeri szorosok, a Boszporusz és a Dardanellák jogállását rögzíti. A megállapodás alapján Törökország gyakorolja az ellenőrzést a szorosok felett és szabályozza a katonai tevékenységet a térségben. A nem török hadihajók áthaladását nagyon szigorúan korlátozza, egyes típusok, például repülőgép-hordozó hajók áthaladását tiltja a montreux-i konvenció.