Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tablókon a Magyar Honvédség 166 éve

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. április 4. 9:27

A Magyar Honvédség elmúlt 166 évét bemutató országos vándorkiállítást szervezett a Heves Megyei Védelmi Bizottság és az egri Dobó István Vármúzeum. A vándorkiállítás első állomásának ünnepélyes megnyitóját április 2-án rendezték meg Egerben, az Agria Park Bevásárlóközpont földszinti kiállítótermében. 

1595969744

Első világháborús egyenruha

A vándorkiállítást dr. Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője nyitotta meg. Ünnepi beszédében rámutatott: rendkívül fontos, hogy hadtörténelmünkre ne a veszteségek miatti keserűséggel tekintsünk vissza. Büszkének kell lennünk a kiharcolt eredményekre, hiszen elődeink tengernyi vért áldoztak azért, hogy itt élhessünk, ezen a földön.

Az ezredes az első világháború kirobbanásának centenáriuma alkalmából a Nagy Háborúról szólva kiemelte: minden idők legszörnyűbb háborúja volt, amely nagy próbatétel elé állította a magyar katonákat. A veszteség minden családot érintett, ezért a rájuk való emlékezés nemzeti ügy − fogalmazott.

1595969744
A vándorkiállítást dr. Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője nyitotta meg

A kiállításon képes-szöveges tablókon elevenednek meg a múlt nagy csatái, emellett fegyverek, egyenruhák és korabeli használati tárgyak színesítik a látnivalókat. Az ingyenesen látogatható időszaki kiállítás negyven napig lesz megtekinthető Egerben, ezalatt színes múzeumi közművelődési előadások és múzeumpedagógiai foglalkozások gazdagítják majd a programot.

„A foglalkozások célja, hogy megismertessük a hallgatóságot a Magyar Honvédség másfél évszázados történetével, fontosabb eseményeivel szemléletes példák, korabeli egyenruhák és fegyverek segítségével" − mondta el a honvedelem.hu kérdésére válaszolva Bozsákovics László alezredes, a kiállítás szervezője.

1595969744

Képes-szöveges tablókon elevenednek meg a múlt nagy csatái

A kiállítás megnyitóján katonazenével szórakoztatta a közönséget az egri Obsitos Fúvószenekar, majd átadták a Heves Megyei Védelmi Bizottság által szervezett, huszonhét megyei általános iskola részvételével megrendezett „Hertelendy Gábor császári és királyi huszár altábornagy Honvédelmi Vetélkedő" győztes pályamunkáinak díjait.

1595969745

A győztesek könyvjutalomban részesültek

Fotó: Hovári Nikolett