Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lefejezte kanadai túszát a Fülöp-szigeteki terrorcsoport

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. április 27. 10:21

Lefejezte egyik kanadai túszát az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezettel kapcsolatban álló iszlamista terrorcsoport, az Abu Szajjaf – közölték április 25-én, hétfőn a kanadai hatóságok.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök egy sajtótájékoztatón felháborítónak nevezte és „hidegvérű gyilkosságnak" minősítette John Ridsdel korábbi bányaigazgató megölését.

A Fülöp-szigetek hadserege közölte, hétfőn egy levágott fejet találtak a félreeső Jolo-szigeten, öt órával azután, hogy lejárt az iszlamista fegyveresek által szabott határidő a négy túszukért követelt váltságdíj kifizetésére. A hadsereg nem erősítette meg, hogy valamelyik elhurcolt személy testrészét találták volna meg.

Egy katonai szóvivő azt mondta, szemtanúk szerint két, motorbiciklin ülő férfi dobta el a levágott fejet rejtő műanyag zacskót Jolo belvárosában.

A négy túsz – két kanadai férfi, köztük Ridsdel, egy norvég férfi és egy Fülöp-szigeteki nő – korábban egy videofelvételen arra kérte családját és kormányaikat, hogy érjék el valahogy szabadon engedésüket.

A szóvivő tájékoztatása szerint az Abu Szajjaf tagjai korábban azzal fenyegetőztek, hogy hétfőn lefejezik egyik túszukat, ha helyi idő szerint délután háromig nem kapnak értük fejenként 300 millió Fülöp-szigeteki pesót (mintegy 1,7 milliárd forint). A terroristák eredetileg egymilliárd pesót követeltek a túszokért, akiket tavaly szeptemberben hurcoltak el egy Samal szigetén lévő luxusüdülőből.

A többségében keresztények lakta Fülöp-szigeteken tevékenykedő, iszlamista Abu Szajjaf hírhedt brutalitásáról: emberrablások, kínzások, lefejezések és robbantások fűződnek a nevéhez.