Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légicsapások végeztek az IÁ három magas rangú vezetőjével

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 20. 11:15

Az Iszlám Állam (IÁ) elleni amerikai légicsapásokban meghalt a szélsőséges fegyveres szervezett három magas rangú vezetője – közölte Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a The Wall Street Journal üzleti lapnak adott interjújában december 18-án, csütörtökön.

Dempsey azt mondta, hogy a terrorcsoport legfelsőbb vezetői köréhez tartózó tagjaival az utóbbi hetekben végeztek légi támadások Irak területén.

Ahmed Ali, a washingtoni székhelyű Háborús Tanulmányok Intézetének elemzője a lapnak nagyon jelentős eseménynek minősítette a három vezető megsemmisítését. Egyikükről, Mumtazról, akit Abu Muszlim al-Turmaninak is neveztek, azt mondta, hogy az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi legközelebbi és legmagasabb rangú tanácsadója volt. A második megölt vezető, Basi, akit Abd al-Basit Inad Allah Mullah Gaid-nak is hívtak, az IÁ legmagasabb rangú katonai szakértője volt. A harmadik megölt iszlamistát Talibnak hívták, de Radvin Talib Hamdun néven is ismert volt.

Az amerikai elemző szerint az Iszlám Állam gyorsan új embereket állít az elesettek helyébe, a vezetők megölése ugyanakkor egy döntő eleme a szervezet elleni, jövő évre tervezett ellentámadásnak.

Martin Dempsey tábornok csütörtökön arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok vezette terrorellenes nemzetközi koalíció az utóbbi időben növelte az IÁ-val szembeni erőfeszítéseit, és a jövő év elején offenzívát indítanak a terrorcsoport ellen.