Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lekerült a terrorszervezetek listájáról egy iráni militáns szervezet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 30. 22:56

Az Egyesült Államok levette szeptember 28-án, pénteken az Iráni Népi Mudzsahedek (MEK) nevű militáns szervezetet a terrorszervezetekről nyilvántartott listájáról, mert – mint Washington indokolta – a MEK már több mint 10 éve nem hajtott végre terrorista cselekményt.

A szervezet vezetője szerint a lépés megváltoztatja hatalmi pozíciójukat a világban, ezután erőteljesebben megjelennek a politikában, a segélyezésben és a diplomáciában.

A MEK eleget tett annak a követelésnek, hogy több mint 3000 tagja hagyja el a szervezetnek az iráni határ közelében lévő táborát, és költözzön egy Bagdadhoz közeli táborba.

Az amerikai döntés egyebek között azt jelenti, hogy ha a szervezetnek vannak javai az Egyesült Államokban és azokat befagyasztották az amerikai hatóságok, akkor ezt a blokkolást most azonnali hatállyal feloldják, valamint, hogy amerikai jogi személyiségek szabadon köthetnek üzletet a szervezettel.

Az Európai Unió már 2009-ben levette a saját terrorszervezeti listájáról az iráni népi harcosokat.

Marjam Radzsávi, a MEK Párizsban élő vezetője közölte az AP-nek adott interjújában: reméli, hogy a világ diplomatái mostantól fogva meghallgatják és segíteni fogják őket abban, hogy megdöntsék az iráni vallási rezsimet. Céljuk, hogy az Iszlám Köztársaságot egy demokratikus kormánnyal váltsák fel – tette hozzá.

„Az Iránban hatalmon lévő fundamentalizmus ellen vagyunk. A mollák hatalma a terrorizmus és a fundamentalizmus exportjának központja a Közel-Keleten" – jelentette ki Radzsávi.

Az amerikai külügyminisztérium egy meg nem nevezett magas rangú tisztségviselője azonban erre úgy reagált: attól, hogy a MEK-et levették a terrorszervezetek listájáról, még az Egyesült Államok nem hoz létre vele közös frontot Iránnal szemben. Washington nem úgy tekint a MEK-re, mint egy demokratikus értékeket képviselő iráni ellenzéki mozgalomra.