Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lelőtték az Iszlám Állam egyik vezetőjét Kairóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. november 10. 12:25

Rendőrök lőtték agyon az Iszlám Állam (IÁ) egyik vezetőjét Kairóban – közölte november 9-én, hétfőn az egyiptomi belügyminisztérium. A Vilájat Sínáa (Sínai Tartomány) nevű csoport egyik legveszélyesebb terroristájának tartott Asráf Ali Ali Haszanein el-Garáblit tűzpárbajban lőtték agyon, miközben a rendőrség Kairóban megpróbálta őrizetbe venni – közölte az egyiptomi belügyminisztérium közleményében.

A tárca nem közölte, hogy pontosan mikor lőtték le a férfit. A közlemény szerint Haszanein egyike volt a Vilájat Sínáa egyik legkeresettebb vezetőinek.

Ez a csoport jelentette be a szerencsétlenség után nyolc órával, hogy a kalifátus katonáinak „sikerült leszedniük az égből" a Kogalymavia, azaz nemzetközi nevén Metrojet orosz légitársaság Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó gépét, bosszúból az Iszlám Állam szíriai állásai elleni orosz légitámadások miatt. A gép október 31-én 224 emberrel a fedélzetén zuhant le a Sínai-félszigeten, a katasztrófát senki sem élte túl.

Ha a merénylettel kapcsolatos elmélet be is bizonyosodik, egyelőre semmi sem utal rá, hogy Haszaneinnek köze lett volna hozzá, az Iszlám Államhoz ugyanis Egyiptomban több csoport is tartozik, különböző vezetőkkel.

A belügyminisztérium a rendvédelmi szervek elleni több támadáson kívül azzal is gyanúsította Haszaneint, hogy köze volt a nyáron Kairó közelében elrabolt Tomislav Salopek horvát állampolgár lefejezéséhez, egy kőolajipari vállalatnál dolgozó amerikai állampolgár tavalyi meggyilkolásához és a kairói olasz konzulátus elleni júliusi támadáshoz.

A rendőrök Kairóban megtalálták Haszanein nyomát, és amikor megérkeztek, hogy őrizetbe vegyék, a férfi gépkocsin a főváros egyik északi negyedébe menekült. Észrevette a rendőröket, rájuk lőtt, és a tűzpárbajban agyonlőtték – áll a belügyi tárca közleményében.