Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Leváltották hadseregbeli tisztségéből az észak-koreai vezető nagybátyját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 4. 15:28

Dél-koreai értesülés szerint leváltották hadseregbeli magas tisztségéből az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un befolyásos nagybátyját, akit hosszú ideje Kim mentoraként tartottak számon, több bizalmasát pedig kivégezték.

A szöuli parlament egyik bizottságában tartott rendkívüli meghallgatáson a dél-koreai titkosszolgálatok azt közölték, hogy Dzsang Szong Teket megfosztották az Állami Védelmi Bizottságban, az ország legmagasabb döntéshozó testületében elfoglalt elnökhelyettesi posztjától. A meghallgatásról egy dél-koreai képviselő számolt be a sajtónak.

Ha a leváltás híre megerősítést nyer, az a legjelentősebb politikai fejlemény lenne az észak-koreai hatalomban azóta, hogy Kim Dzsong Un 2011 decemberében – apja, Kim Dzsong Il halálát követően – átvette a világtól elzárt ország vezetését. A dél-koreai hírszerzés azonban már tévedett hasonló ügyekben.

A bizottsági meghallgatáson a képviselő szerint az is elhangzott, hogy Dzsang Szong Tek két bizalmasát, Ri Jong Hót és Dzsang Szú Kilt november közepén nyilvánosan kivégezték. „A kivégzésekről a hadsereg minden katonáját tájékoztatták, s azóta Dzsang Szong Tek eltűnt" – fűzte hozzá a dél-koreai képviselő.

Dzsang, aki Kim Dzsong Il húgát vette feleségül – vagyis házassági rokona a koreai vezérnek -, s évtizedeken át az észak-koreai vezetés egyik kulcsfigurájának számított. Kim Dzsong Il 2008-ban bekövetkezett agyvérzése után gyakran a rezsim második embereként emlegették, az elmúlt években pedig jelentős támogatást nyújtott unokaöccsének az ország vezetőjeként tett első lépéseiben. Fontos posztokat töltött be a Koreai Munkapártban is, és az utóbbi időben őt tartották a gazdaságpolitika egyik irányítójának.