Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezárták a két legnagyobb olajkikötőt a harcok miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 15. 19:28

Lezárták Líbia két legnagyobb olajkikötőjét a létesítmények közelében dúló harcok miatt. Az észak-afrikai ország olajvállalata, a National Oil tájékoztatása szerint az olajexport-terminálokban dolgozók túlnyomó része elhagyta Rasz Lanufot és esz-Szidert, és csak néhányan maradtak a legszükségesebb feladatok ellátására.

Előzőleg a nemzetközi közösség által elismert kormány csapatai légitámadásokat intéztek a kikötőket támadó milíciák ellen.

A két olajkikötő együttesen naponta 350 ezer hordónyi forgalmat bonyolít, ez több mint fele a kőolajban gazdag Líbia termelésének. Esz-Szider az ország legfontosabb olajexport-terminálja, Rasz Lanuf pedig nemcsak a kikötő, hanem amiatt is fontos, mert ott van Líbia legnagyobb finomítója.

Líbia tagja az olajexportáló országok szervezetének (OPEC), s a hatóságok szeretnék minél hamarabb felfuttatni a termelést a Kadhafi-rendszert megbuktató 2011-es felkelés előtti szintre.

Heves harcokról érkeztek hírek vasárnap Líbiának a tunéziai határhoz közeli részéről is.

A hivatalos tájékoztatás szerint a két rivális kormány támogatói csaptak össze a legfontosabb határátkelő feletti ellenőrzés megszerzéséért. A tunéziai hatóságok szerint az átkelő továbbra is nyitva van, de nem tanácsos használni.