Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezárult az amerikai katonai művelet Libériában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 27. 10:48

Február 26-án, csütörtökön hivatalosan is lezárult az ebolajárvány terjedése ellen indított amerikai katonai művelet Libériában – jelentette az AFP francia hírszolgálat helyszíni tudósítója.

Az öt hónapon át tartó, közel 3 ezer katona részvételével végrehajtott művelet lezárultát katonai ceremóniával ünnepelték a nyugat-afrikai ország fővárosában, Monroviában. A rendezvény az amerikai zászló levonásával zárult.

„A helyzet javulása nem merül ki pusztán a megbetegedések vagy az esetek számának csökkenésében. Arról is szó van, hogy a libériaiak visszatérhetnek a normális élethez" – jelentette ki Gary Volesky tábornok, az amerikai katonai művelet vezetője.

Az Egyesült Államok tájékoztatása szerint mintegy száz amerikai katona továbbra is a régióban fog maradni, hogy szükség esetén támogatást nyújtsanak a térségbeli országoknak a betegség elleni küzdelemben. A Pentagon azt közölte, hogy április végéig „közel minden" amerikai katona el fogja hagyni Libériát.

Washington azért telepített katonákat Nyugat-Afrikába, hogy összehangoltan vegyék fel a harcot a pusztító járvány ellen. A Daily Mail című brit napilap információi szerint a művelet csúcspontján 2800 amerikai katona szolgált az ebola sújtotta térségben.

Az AP amerikai hírügynökség arról számolt be az előző héten, hogy hat hónap után újrakezdődött a tanítás a kór miatt bezárt libériai iskolákban.

Az ebolajárvány 2013 decemberi kitörése óta csaknem 9600-an haltak meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása szerint. A járvány túlnyomó részben Nyugat-Afrikában szedte áldozatait, Libériában nagyjából négyezren vesztették életüket a kór következtében.