Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy katonai helikopter Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 13. 22:53

Lezuhant egy segélyeket szállító katonai helikopter Irak északi részén, miután túl sok, az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet által lakhelyéről elüldözött jazidi menekült próbált meg feljutni rá – közölte augusztus 12-én, kedden a hadsereg.

Az iraki hadsereg szóvivője azt mondta, hogy a Szindzsár-hegységben történt balesetben a pilóta életét vesztette, és megsérült egy a jazidi kisebbséghez tartozó iraki parlamenti képviselő is.

A The New York Times amerikai napilap arról számolt be internetes oldalán, hogy egy újságírója is megsérült, aki szintén a gép fedélzetén utazott. A sérülteket azóta kórházba szállították.

A szóvivő szerint a helikopter felszálláskor a hegynek ütközött, miután túl sokan voltak rajta, akik ki akartak jutni a veszélyeztetett területről.

A jazidi közösség – egy kurd népcsoport – több tízezer tagja menekült a Szindzsár-hegységbe, miután az Iszlám Állam fegyveresei augusztus 4-én elfoglalták addigi otthonukat, az azonos nevet viselő várost, és ultimátumot intéztek a hozzájuk: vagy áttérnek a szunnita iszlámra, vagy megölik őket.

Azóta az elmenekült jazidiak az elzárt hegységben rekedtek, ahol az iraki és az amerikai hadsereg a levegőből ledobott segélycsomagokkal próbálja megmenteni az étlen és szomjan maradt emberek életét.