Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ésszerű átcsoportosítás

Szöveg: Galambos Sándor |  2014. augusztus 14. 7:20

Közel négyezer-kétszáz tonna lőszer, majd’ hatszáz tonna egyéb harcanyag, valamint száznyolcvanhét gépkocsi és harcjármű átcsoportosítását kell végrehajtani az MH Anyagellátó Raktárbázis kalocsai és káli raktárainak év végére tervezett bezárása következtében. A megszűnő bázisparancsnokságokon tárolt anyagokat Táborfalvára, Pusztavacsra és Nyírtelekre szállítják. A feladatot az MH Logisztikai Központ parancsnoka, Baráth István dandártábornok irányítja.

1595976970

Az MH Logisztikai Központ tavalyi létrehozásával megkezdődött a központi logisztikai feladatokat ellátó szervezetek átalakítása, racionalizálása. A központ parancsnokává Baráth István dandártábornokot nevezték ki. Az új szervezeti egység alaprendeltetése a HM- és MH-szervezetek haditechnikai eszközökkel, hadfelszereléssel történő ellátásának biztosítása, valamint a központi logisztikai gazdálkodási és ellátási felelősséggel összefüggő feladatok irányítása, tervezése, szervezése és ellenőrzése. A honvédség központi készleteinek raktározása a szervezet alárendeltségébe tartozó MH Anyagellátó Raktárbázis feladata. Az itt dolgozók végzik a készletek minőség-ellenőrzését, karbantartását, cseréjét, szállítását, a sugárzó és mérgező anyagok, veszélyes hulladékok kezelését, ártalmatlanítását, a feleslegessé vált eszközök leselejtezését és kivonását.

1595976970

A racionalizálás következő szakasza idén kezdődött. Ennek keretében az ország területén lévő raktárakban tárolt haditechnikai anyagokat és eszközöket fokozatosan összevonják, illetve leselejtezik, az így felszabadult objektumokat pedig kiürítik. Az átcsoportosítások összköltsége nagyjából 137 millió forint lesz, viszont a raktárak bezárásától több száz milliós megtakarítást remél a honvédelmi tárca.

Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka elmondta: a Magyar Honvédség hadrendjéből kivont, további felhasználásra feleslegessé vált inkurrens eszközök felszámolása a hosszú távú haderőreform része. A rendszerváltás előtti tömeghadsereg leszerelése következtében ugyanis tízezer tonnákban mérhető haditechnikai eszköz, felszerelés vált feleslegessé. Ennek a hatalmas mennyiségű anyagnak az őrzés-védelme, tárolása, kezelése jelentős erőforrásokat köt le a tárca költségvetéséből, csökkentve így a honvédelmi feladatok végrehajtására és a modernizációra használható erőforrásokat. A raktárbázisok felszámolása tehát az optimális működés, a takarékosság jegyében történik.

1595976970

A fentiek keretében folyik az MH Anyagellátó Raktárbázis kalocsai és káli szervezeti egységeinek felszámolása, objektumainak kiürítése és az ingatlanok hasznosítása. A bezárásra kijelölt raktárakban tárolt lőszereket, harcanyagokat és technikai eszközöket vasúton és közúton szállítják Táborfalvára, Pusztavacsra és Nyírtelekre. Az átcsoportosítást szeptember 30-áig kell végrehajtani. Ezt követi az objektumok területének  átvizsgálása és mentesítése. A kiürített ingatlanokat december 31-éig kell átadniuk. Baráth dandártábornok megítélése szerint az átcsoportosítások ütemtervét képesek lesznek tartani. Minden munkatársa feszített tempóban dolgozik, a feladat végrehajtásával annak ellenére jól haladnak, hogy a munkát a szélsőséges időjárás, a napokig tartó rekkenő hőség és a gyakori esőzések alaposan megnehezítették.

1595976971

A lőszerek és robbanóanyagok átvételét tételes elszámolással végzik: a sérült plombájú, megbontott ládák tartalmát darabonként átszámolják, az eredeti gyári csomagolásban lévők két százalékát szúrópróbaszerűen ellenőrzik. A technikai eszközök átadása-átvétele pedig a felszerelési jegyzékek és a műszaki állapotot rögzítő jegyzőkönyvek alapján történik. A feladat végrehajtásában naponta száznegyvenen-száznyolcvanan vesznek részt, az anyagok mozgatásához, a rakodáshoz több mint félszáz különböző, kisebb-nagyobb teljesítményű gépre van szükség.

Ezekben a hetekben a Kálon és a Kalocsán, a Miskei úton tárolt anyagok átszállítása történik. A takarékosságot most is alapvetően meghatározó szempontnak tekintik: Kálról Pusztavacsra augusztus 7-én például már egy tíz gépjárműből álló konvojjal szállították a lőszereket Pusztavacsra. Az egymást követő teherautók haladása ugyanis nemcsak biztonságosabb, de költséghatékonyabb is. A veszélyes anyagok szállításakor ugyanis felvezető gépkocsit kell biztosítani, a szállítmányt pedig fegyveres őrök kísérik – akár egy, akár több gépkocsi rakományáról van szó.

1595976971


Fotók: MH ARB és a szerző
Címkéklogisztika