Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lőszert kaptak az amerikaiaktól a szír lázadók

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 13. 19:47

A szír mérsékelt felkelők 50 tonna lőszert és utánpótlást kaptak az amerikai légierőtől az ország északkeleti részén. A felkelők az Iszlám Állam és a szír Bassár el-Aszád rezsim ellen egyszerre harcolnak, működésüket korábban már átvilágította az USA hadserege.

Az Egyesült Államok katonai szállítógépei október 12-ére, hétfőre virradó éjjel jelentős mennyiségű lőszert juttattak el az Észak-Szíriában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen harcoló felkelőkhöz – jelentette katonai és kormányzati forrásokra hivatkozva az amerikai CNN hírtelevízió. A csatorna értesülései szerint a C-17-es típusú gépek összesen 50 tonnányi utánpótlást dobtak le az éj leple alatt a Szíria északi részén fekvő Haszaka tartományban, az Egyesült Államok által korábban már „átvilágított" Szíriai Arab Koalíció nevű mérsékelt felkelőszövetség harcosai számára.

Az amerikai hírcsatorna kormányzati forrására hivatkozva azt közölte, hogy a felkelők sikeresen összegyűjtötték az amerikai gépek által ledobott összes utánpótlást, amely kis kaliberű fegyverekbe való lőszerből és más harci eszközökből, köztük kézigránátokból állt. A szállítógépeket vadászrepülők kísérték a bevetés során – jelentette a CNN.

A lőszerszállítást a Reutersnek egy katonai forrás is megerősítette.

Mind a CNN, mind a Reuters úgy vélte, hogy az akció a szíriai mérsékelt ellenzék támogatását célzó, a Pentagon által a múlt héten átalakított új amerikai stratégia első lépése volt. Egyes sajtójelentések szerint az utóbbi időben az orosz légierő több csapást mért olyan, az IÁ mellett a Moszkva által támogatott Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen is küzdő fegyveres csoportokra, amelyeket a CIA képzett ki és fegyverezett fel.