Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Megőrizni és megújulni”

Szöveg: Takács Vivien |  2015. október 13. 18:44

A „Magyar Hadtudományi Társaság története, jelene és jövője” címmel tartottak tudományos konferenciát, illetve ünnepi közgyűlést a társaság megalakulásának 25. évfordulója alkalmából Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika téri kampuszán, október 13-án, kedden.

1596002201

Dr. Király László, a Magyar Hadtudományi Társaság (MHTT) alelnöke ünnepi beszédében elmondta: 1990 nevezetes év volt a magyar történelemben. „1990. március 15-én nevében is újjászületett a Magyar Honvédség. Partnerszervezeteink közül is akadtak olyanok, amelyek alapítására 1990-ben került sor. A többi között megalakult a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, valamint 1990 őszén megalakult a hadtudomány fejlesztéséért, eredményének terjesztéséért érdemben tenni akaró hadtudóink szervezete, a Magyar Hadtudományi Társaság" – fogalmazott.

Az alelnök kiemelte: a társaság alakuló ülésén, 1990. október 13-án 130-an jelentek meg. „A huszonötödik évfordulóra jubileumi emlékérmeket készítettünk. Ezt az érmet az a 33 alapító tag fogja átvenni, akik annak idején ott bábáskodtak az MHTT születésénél és ma is aktív tagjai a társaságnak. Ugyanakkor átadjuk az emlékérmet olyan, a  szervezetet képviselő személyeknek is, akik kiemelkedő mértékben tevékenyen támogatják működésünket" – mondta.

1596002202

Prof. dr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorának köszöntő levelét a rendezvény levezető elnöke, dr. Ványa László mérnök ezredes, az MHTT Elektronikai-Informatikai szakosztály elnöke olvasta fel. „Ha körülnézünk a világban, vagy épp hazánk határaira, és szomszédos országaira tekintünk, akkor nem lehet kétségünk afelől, hogy napjainkban is bőséges feladat áll a honvédelem előtt. Ez azt is jelenti, hogy a mindenkori hadtudomány előtt is számos kihívás áll, ezért a tudományos közösségeknek kiemelten fontos szerepük lehet az aktív tudományos eredmények megvitatásában, hasznosításában"
– írta az NKE rektora.

1596002202

A rendezvényen – a magyar tudomány ünnepe alkalmából – elismeréseket is átadtak. A Honvédelmi Minisztérium képviseletében Hornyák Erika alezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály kiemelt főtisztje a Honvédelemért kitüntető cím harmadik fokozatát, illetve emléktárgyakat adott át.

Az MHTT jelenleg közel 600 tagot számláló társadalmi szervezet, amelynek céljai között szerepel – egyebek mellett – a hadtudomány fejlődésének szolgálata, a tudományos eredmények gyakorlatban való alkalmazásának segítése, valamint a hadtudomány és más kapcsolódó tudományterületek iránt érdeklődő, azokkal tudományos igénnyel foglalkozó szakemberek összefogása is.

A rendezvény az MTA Hadtudományi Bizottsága és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem támogatásával jött létre.


Fotó: Tóth László