Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magas szintű a magyar katonák képzettsége, kiképzettsége

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2012. november 8. 10:54

Az Egyesült Államok Európai Parancsnoksága és a lengyel haderő közös szervezésében Krakkóba utazott dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a november 7−8. között megrendezett második közép-európai vezérkari főnöki találkozóra.

Az első ilyen szintű eseménynek Magyarország adott otthont 2011 decemberében. Benkő Tibor a rendezvény első napján − kétoldalú találkozón − James G. Stavridis admirálissal, az Egyesült Államok (USA) európai haderő parancsnokával folytatott tárgyalásokat, aki egyben a Szövetséges Erők Európai Főparancsnokság parancsnoki beosztását is ellátja (SACEUR).

A megbeszélésen Stavridis admirális elismerően szólt a Magyar Honvédség műveleti szerepvállalásáról, kiemelve az afganisztáni szerepvállalás jelentőségét, kihangsúlyozva a Kabuli Nemzetközi Repülőtér (KAIA FP) működtetésében kifejtett erőfeszítést, amellyel nagy terhet vesz le a magyar fél a NATO-szövetségesek válláról.
Ugyancsak elismerően szólt a State Partnership Program keretein belül megvalósuló, az Ohiói Nemzeti Gárdával (ONG) való együttműködésről, a további sikeres, közös feladat-végrehajtás reményében bízva.

1595944244

Benkő Tibor vezérezredes − egyetértve amerikai tárgyalópartnere véleményével − megköszönte a különleges műveleti képesség kialakításában nyújtott segítséget, amely nagymértékben hozzájárult a Magyar Honvédség afganisztáni minőségi szerepvállalásának növeléséhez és feladatainak sikeres végrehajtásához. Külön kitért arra, hogy az Ohiói Nemzeti Gárdával történő együttműködés a huszadik évfordulójához közeledik, 2013-ban magyar vezetéssel egy közös gyakorlatot rendeznek majd.

A KAIA átvétele kapcsán a Honvéd Vezérkar főnöke − megköszönve a feladat-átvétel terén nyújtott amerikai segítséget − elmondta, hogy a nehéz pénzügyi helyzet ellenére a magyar katonák képzettsége, kiképzettsége magas szintű, a magyar fél felkészülten vette át a feladatok végrehajtását.

A tárgyaláson − megemlítve a NATO európai főparancsnok-helyettes (DSACEUR) múlt hónapban tett magyarországi látogatását − Benkő Tibor kifejtette, hogy a Magyar Honvédség a többi szövetséges államhoz hasonlóan 2014 után is elkötelezett marad az afganisztáni feladatokban, amelyeket az Afgán Biztonsági Erők (ANSF) kiképzési szintjének növelése és mentorálása jegyében hajt majd végre. Mindemellett a koszovói jelenlét a jövőben is kiemelt feladat lesz a honvédség életében.

1595944245

Stavridis admirális a megbeszélés végén, egyetértve az elhangzottakkal, tolmácsolta Hertling altábornagy, az USA szárazföldi erők európai parancsnokának köszönetét a magyar partnerség kapcsán, külön kiemelve, hogy a Magyar Honvédség a gazdasági kihívások ellenére is megtartotta a külföldön állomásoztatott erők ambíciószintjét.

A vezérkari főnöki szintű megbeszélések második napjának témái között szerepel a „Post-ISAF" erők felépítésének összevetése a NATO-képesség céljaival, a kiképzés terén a regionális és többnemzeti gyakorlatok áttekintése, valamint az Egyesült Államok stratégiai átrendeződése és annak hatásai a közép-európai regionális biztonságra.