Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar kezdeményezésre a NATO is segít a migráció elleni küzdelemben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. július 9. 14:01

„Magyar kezdeményezésre a NATO is segítségül szolgál a migráció elleni küzdelemben” − mondta szombaton a magyar sajtónak nyilatkozva Orbán Viktor miniszterelnök, miután részt vett az Észak-atlanti Tanács kétnapos, a varsói NATO-csúcson tartott tanácskozásán. 

Közölte: Magyarország azt akarta elérni, hogy a szövetség „vonódjék be az illegális migráció megállítását célzó európai erőfeszítésekbe."

„A magunk oldalára állítottuk a NATO-t: (…) kimondtuk, az illegális migrációt meg kell állítani, a külső határokat meg kell védeni, az ellenőrzés nélküli beáramlás nemcsak civil, hanem katonai biztonsági kockázatot is hordoz" − mondta Orbán Viktor. Hozzátette: a NATO-nak érdeke, hogy ez a jelenség megszűnjön, és ezért a NATO bizonyos képességeket mozgósít is.

1596016533

A NATO-Oroszország megállapodás megsértése nélkül erősítik meg a keleti szárny védelmét

Orbán Viktor kifejtette: miután a közép-kelet-európai országok beléptek az észak-atlanti szövetségbe, éveken át vita tárgyát képezte, hogy csupán a tagság mellett „maradunk, vagy továbbmegyünk, és a NATO-katonai képességeket is telepítjük." „Senki nem akarta úgy biztonságba helyezni Közép-Európát katonailag, hogy közben ellenségünkké tesszük Oroszországot" − hangsúlyozta a miniszterelnök.

„A korábbi NATO−Oroszország megállapodásokat nem rúgjuk fel, mégis néhány közép-európai országban rotációban, de folyamatosan katonai jelenlét lesz, és néhány másik országban, így Magyarországon is katonai vezetési pontot helyezünk el" − foglalta össze Orbán Viktor a varsói csúcson hozott döntés lényegét.

Fotó: Botár Gergely (kormany.hu)

CímkékNATO