Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Netanjahu cáfolja a merénylettervet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. július 9. 16:59

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön Addisz-Abebában cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint afrikai körútja második állomásán, Kenyában merényletet kíséreltek volna meg ellene.

Az izraeli miniszterelnök egy újságíró által feltett kérdésre reagált, aki az al-Dzsarida című kuvaiti lapra hivatkozott, amely viszont nem nevezte meg forrását. A Hajlemariam Deszalegn etióp miniszterelnökkel tartott közös sajtókonferencián Netanjahu azt mondta, hogy csak most szerzett tudomást ezekről az értesülésekről. „A válasz az, hogy nem tudunk erről semmit, mivel nincs benne semmi" – mondta az izraeli kormányfő.

Kenyai tisztségviselők szintén cáfolták a jelentést, amely szerint Netanjahu életére akartak volna törni. „Egy merényletkísérlet nem maradhat titokban. Kell valami látható nyomának lennie, de tudomásom szerint abszolút semmi ilyesmi nem volt" – jelentette ki Mwenda Njoka, a kenyai belügyminisztérium szóvivője.

Joseph Boinnet, a kenyai rendőrség vezetője szintén cáfolta az értesülést.

Emmanuel Nahshon, az izraeli külügyminisztérium szóvivője szerint „egyszerűen nem igaz" az állítás, hogy a kormányfőt Kenyában szállító gépkocsikonvoj útját pokolgépes fenyegetés miatt kellett megváltoztatni.

Etiópiai látogatásán Netanjahu ígéretet tett az országban maradt zsidóknak, hogy Izraelbe költözhetnek. „Megtartjuk a humanitárius és családegyesítési alapokon vállalt kötelezettségünket" – jelentette ki az izraeli kormányfő. Ugyanakkor Deszalegn miniszterelnök az Izraelben élő etióp zsidókat hívta Etiópiába, és kérte, hogy fektessenek be az országban.

Az etióp zsidók gyakran arra panaszkodnak, hogy diszkriminálják őket az izraeli társadalomban, és több százan tüntettek nemrég az izraeli állam rendőrségének brutalitása ellen.

Netanjahu négynapos afrikai látogatásán négy országot keresett fel: Ugandában, Kenyában, Ruandában és Etiópiában járt. „Az afrikai utazás politikai, gazdasági és biztonsági szempontból is fontos számunkra" – hangsúlyozta az izraeli kormányfő.

Afrikában évtizedek óta nem voltak ilyen magas, miniszterelnöki szintű izraeli látogatások.