Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Második világháborús német törpe tengeralattjáró roncsára bukkantak a Lübecki-öbölben

Szöveg: honvedelem.hu / mult-kor.hu |  2020. június 1. 11:15

Egy elsüllyedt második világháborús törpe tengeralattjárót találtak sportbúvárok a Lübecki-öbölben Németországban. Az esetről elsőként a Hamburger Abendblatt című napilap számolt be.

1596080151

Bizonyára vannak még felfedezetlen roncsok, de az, hogy éppen egy tengeralattjáróról legyen szó, nos, az ritkább, mint egy hatos találat a lottón – mondta Ingo Oppelt hamburgi búvár a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

A roncs, illetve annak körvonalai már tavaly feltűntek az 52 éves férfinak és sportbúvár csapatának a szonárkészülékük képernyőjén, ami arra utalt, hogy valami különleges fekszik a tengerfenéken. Ugyanakkor csak most fordultak a nyilvánossághoz, hogy nyugodtan megvizsgálhassák az egykori búvárhajó maradványait.

A roncs egy második világháborús Seehund (Fóka) osztályú tengeralattjáróé – közölte Oppelt. Mint mondta, kizárt, hogy a szövetségesek süllyesztették volna el.

Sok tengeralattjárót, amelyek a Balti-tenger mélyén nyugszanak, saját legénységük süllyesztett el a háború vége felé – magyarázta a búvár. Hozzátette: erre utal egy lék is a roncs alján, amely egy szándékos robbantástól származhat. Oppelt szerint nem veszélyes alámerülni a roncs körül, ugyanis a kis kétszemélyes tengeralattjáró torpedói már nem voltak a fedélzeten, amikor megtalálták.

Az 1944 júniusától építeni kezdett törpebúvárhajó nagy előnye volt, hogy felszíni menetnél az árnyképe rendkívül kicsi volt, és igen jók voltak a merülési tulajdonságai.

A háború végéig 285 darabot adtak át belőlük a haditengerészetnek. A Seehundokat 1945 januárjától vetették be, német források szerint portyáztak a Temze torkolatában és az angol partoknál is, ahol lehorgonyzott hajókat támadtak.

Forrás: mult-kor.hu