Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meg akarták gyilkolni a bangladesi kormányfőt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 29. 15:50

A bangladesi miniszterelnök meggyilkolására és államcsíny végrehajtására törekedett egy betiltott iszlamista csoport, az összeesküvést az indiai terrorelhárítás leplezte le – közölte három magas rangú indiai biztonsági tiszt a Reuters brit hírügynökséggel.

India átadja Bangladesnek a Dzsamaat-ul-Mudzsahedin tagjainak tervére vonatkozó részletes aktát – közölték kormányzati és rendőrségi illetékesek. A szervezet korábban már számos támadást hajtott végre India keleti szomszédjánál.
Banglades egyelőre nem reagált nyilvánosan a Sejk Haszina Vazed kormányfő meggyilkolásra szőtt összeesküvéssel kapcsolatos állításokra, csak annyit közölt, hogy megerősítette az Indiával közös határa őrizetét.
A feltételezett összeesküvést azután fedezték fel, hogy a csoport két tagja pokolgépek készítése közben felrobbantotta magát októberben egy házban Nyugat-Bengál indiai szövetségi államban. Az indiai rendőrség szerint a fegyveresek bangladesiek voltak, akik indiai területről szerveztek támadást bangladesi célpontok ellen.

„Az iszlamisták stratégiája az volt, hogy lecsapnak az ország politikai vezetőire és lerombolják Banglades demokratikus intézményrendszerét" – közölte egy nevének elhallgatását kérő indiai belügyi illetékes.