Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még mindig gyilkolnak az aknák Kambodzsában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 15. 19:59

Hat ember életét vesztette, egy pedig életveszélyesen megsebesült a Kambodzsa északnyugati részében található Preah Vihear tartományban, amikor traktoruk egy háborúból hátramaradt harckocsiaknára futott – közölte a helyi rendőrség.

A földművesek egy Csom-Kszan környéki erdőben szenvedtek balesetet, a házilag összeeszkábált traktoruk helyi idő szerint szerda este futott aknára. Az áldozatok mind férfiak.
„Éppen a rizsföldekről tértek vissza, ahol napközben dolgoztak, amikor ráhajtottak egy régi aknára, ami azonnal működésbe lépett" – mondta el a tartományi rendőrfőnök. Hozzátette, hogy a robbanás egyetlen túlélője válságos állapotban van. A rendőrfőnök elmondta: a terület korábban harcmező volt, és az erdő máig nem lett megtisztítva az aknáktól.
Két héten belül ez volt a második hasonló eset. Július 31-én egy bölénnyel húzott szekér futott harckocsiaknára az ország északnyugati részében fekvő Oddor Mancsej tartományban. A szekéren utazó férfi és két fia a helyszínen meghaltak.

Kambodzsában van a világon a legtöbb fel nem robbant akna. Az 1998-ban lezárult, több mint harminc évig tartó polgárháború után becslések szerint 4-6 millió akna és más fel nem robbant szerkezet maradt a földben, s ezek máig szedik áldozataikat.
A kambodzsai aknamentesítési központ statisztikái szerint 1979-től idén júniusig csaknem 20 ezer ember vesztette életét aknarobbanásban, a sebesültek száma megközelíti a 45 ezret.

Heng Ratana, a szervezet igazgatója elmondta, hogy kambodzsai és külföldi tűzszerészek eddig 3,1 millió aknát hatástalanítottak mintegy 520 négyzetkilométeren. Ezzel jelentősen csökkent az aknarobbanás okozta halálesetek száma, de a robbanószerkezetek továbbra is nagy veszélyt jelentenek a kambodzsaiakra. Hozzátette azt is, hogy az országnak nagyjából évi 50 millió dollárra lenne szüksége ahhoz, hogy 2020-ra teljesen megtisztítsák az országot az aknáktól.