Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megérkeztek Törökországba a német Patriotok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 23. 20:23

Január 21-én, hétfőn megérkezett a törökországi Iskenderunba az a két német Patriot rakétaüteg, amelyet Ankara kérésére telepítenek a török-szíriai határ közelébe.

A két rakétarendszerrel és más felszerelésekkel megrakott dán teherhajó reggel futott be a dél-törökországi város kikötőjébe – jelentette a dpa német hírügynökség tudósítója.

Ankara kérésére – amerikai és holland egységekkel együtt – mintegy 350 német katonát telepítenek a NATO-tag Törökországba, hogy megvédjék területét az esetleges szíriai rakétatámadásoktól.

A Patriot rakétavédelmi ütegeket a tervek szerint február elejére állítják harckészültségbe. A német egységet a török-szíriai határtól mintegy 100 kilométerre fekvő, 400 ezer lakosú Kahramanmaras város térségében telepítik.

Az észak-atlanti szövetség december elején döntött a műveletről. A határozat szerint a rakéták kizárólag a szövetségi partner védelmét szolgálhatják.

A német törvényhozás alsóháza (Bundestag) december közepén járult hozzá a küldetéshez. A parlamenti felhatalmazás 2014 január végéig érvényes. A Bundeswehr a rakétarendszereket kezelő összesen mintegy kétszáz fős személyzettel, valamint a biztonságukról és ellátásukról gondoskodó egységekkel és egy 50 fős tartalék egységgel vesz részt a műveletben.

Az Egyesült Államok és Hollandia további két-két Patriot üteget telepít Törökországba. Valamennyi NATO-parancsnokság alatt áll majd.