Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meggyilkolták a jemeni felkelők egy magas rangú vezetőjét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 22. 17:58

Ismeretlen fegyveresek január 21-én, kedden meggyilkolták az észak-jemeni felkelők egyik magas rangú vezetőjét – közölték helyi tisztviselők.

A tájékoztatás szerint a síita húszi törzshöz tartozó Ahmed Sarafeddínre a támadók kora reggel csaptak le, amikor autójával egy tárgyalásra indult. Sarafeddín a szanaai egyetem egykori jogprofesszora és dékánja volt.

Egyelőre nem tudni, kik állhatnak meggyilkolása mögött. Egy másik húszi vezető, Abdul-Karím el-Hiváni konzervatív szunnita fegyvereseket vádolt a támadással.

Sarafeddín képviselte a húszi lázadókat a nemzeti párbeszédnek nevezett tárgyalásokon. Az átmeneti rendezési terv részeként e fórumon dolgozzák ki egy új alkotmány tervezetét az országban, ahol a 2011-ben kirobbant felkelésben megdöntötték Ali Abdalláh Száleh elnök 33 éves uralmát.

A húszi felkelők Jemen északi részén tavaly október óta harcban álltak a szunnita szalafista fegyveresekkel. A most januárban született tűzszünet értelmében a szalafistákat egy másik városba telepítették át. A harcok azonban Jemen más részein folytatódtak a szalafisták szövetségeseivel.

A vallási alapú rivalizálás árnyékot vet a jemeni társadalmi kibékülés terveire az országban, amely szomszédos az olajexportáló nagyhatalom Szaúd-Arábiával, és székhelye az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik legtevékenyebb szárnyának.