Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghalt az ETA volt katonai vezetője

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 31. 20:32

Egy párizsi kórházban március 30-án, szombaton meghalt a Baszk Haza és Szabadság (ETA) baszk szakadár szervezet egyik volt vezetője, Xabier (Javier) López Pena.

López Pena (mozgalmi nevén Thierry) néhány héttel ezelőtt került kórházba, ahová a Fleury-Merogis párizsi börtönből szállították át súlyos szívelégtelenséggel.

Thierryt az ETA katonai vezetőjeként tartották számon, amikor 2008 májusában három társával együtt letartóztatták a franciaországi Bordeaux-ban.

Az ő számlájára írják a madridi repülőtéren 2006 decemberében elkövetett, két emberéletet követelő, látványos robbantásos merényletet, amellyel az ETA gyakorlatilag felrúgta az ugyanabban az évben általa meghirdetett tűzszünetet.

Thierry 1983-tól 25 éven át volt szökésben. Részt vett az ETA és José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök első szocialista kormányának – végül kudarcba fulladt – tárgyalásain, s egyike volt a szakadár szervezet azon vezetőinek, akik a tűzszünet felrúgása mellett döntöttek. A spanyol igazságügyi szervek 2011 márciusában vizsgálatot indítottak ellene az ETA és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű lázadócsoport közötti kapcsolat ügyében.