Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyermekek estek áldozatul Afganisztánban?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 31. 19:20

Afganisztáni források szerint két gyermek is életét vesztette március 30-án, szombaton egy légitámadás következtében, amelyet a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) egyik helikoptere hajtott végre Gazni tartományban feltételezett tálib lázadók ellen.

A NATO egyik szóvivője szerint tálib lázadók támadást intéztek az egyik afgán rendőrjárőr ellen, ez utóbbiak védelmére sietett az ISAF helikoptere, és tűz alá vette a támadókat. Az afgán rendőrség egyik ezredese azt közölte, hogy ennek az akciónak kilenc tálib esett áldozatul, nyolc civil pedig megsebesült. A Reuters helyszínre érkező riportere két gyermek holttestét látta, a helyi lakosok szerint ők is a légitámadásban haltak meg.

A NATO szóvivője szerint a civil áldozatok ügyében nemzetközi vizsgálat folyik.

A hírügynökségek megállapítják: ezek a mostani halálesetek ismét feléleszthetik a vitát azzal kapcsolatosan, hogy egyesek szerint a NATO légicsapásai csak növelik a civil áldozatok számát, mások szerint viszont éppen az effajta akciók jelentik a védelmet a rendkívül sérülékeny afgán biztonsági erők számára.

A NATO és Hamid Karzai elnök közötti viszony rendkívül feszültté vált az utóbbi időben. Az afgán államfő februárban megtiltotta, hogy az afgán biztonsági erők légicsapást kérjenek a NATO-tól a lakott területeken végrehajtott műveletekhez. Ugyanabban a hónapban elrendelte, hogy az amerikai különleges erők mielőbb hagyják el a stratégiailag fontos Vardakot, mert az afgán vezetésben felmerült a gyanú, hogy az amerikaiak a tartományban „illegális fegyveres csoportokat" hoztak létre, amelyek „bizonytalanságot teremtenek", „zaklatnak, kínoznak, és egyes esetekben meg is ölnek ártatlan embereket".

Kabul és a NATO-erők vezetése mindenesetre megállapodásra jutott e kérdésben, így szombaton az amerikai különleges erők át is adták az afgán fegyveres erőknek e tartomány Nerh körzetének az ellenőrzését.

Az afganisztáni béketerv ügyét szolgálja, hogy Karzai szombaton Dohába érkezett a katari emír, Hamad bin Kalifa ász-Száni sejk meghívására. Ezeken a megbeszéléseken Karzai jóváhagyását várják, hogy az Omar molla vezette afganisztáni tálibok politikai képviseleti irodát nyithassanak Dohában.

A kabuli kormány minden erejével azon van, hogy a tálibok tárgyaljanak és minél messzebb jussanak az Egyesült Államokkal a politikai megoldás ügyében, mielőtt az amerikai erők harcoló alakulatainak túlnyomó többsége 2014 végén kivonul az országból.

Az amerikaiak 2010 végén, Németországban kezdtek el tárgyalni a tálibokkal, akkor még titokban. A tálibok azonban tavaly felfüggesztették a tárgyalásokat, de most felújították őket Katarban. Az amerikaiak úgy nyilatkoztak, hogy továbbra is akarják a tárgyalások útján elérendő politikai megbékélést, de ahhoz, hogy az ügyben előre lehessen lépni, szerintük megállapodásra van szükség a tálibok és az afgán kormány között.