Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghalt egy aknamentesítő Horvátországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 15. 17:03

A pirotechnikusok 3,7 négyzetkilométernyi mezőgazdasági földterületet tisztítanak meg az aknáktól a következő százhúsz napban az Európai Unió támogatásával. Karlovactól délre baleset történt szeptember 14-én, hétfő délután: egy aknakereső meghalt, egy másik súlyos sérüléseket szenvedett.


Munkája közben életét vesztette egy aknamentesítő, egy másikat pedig súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba Horvátországban – jelentette a N1 horvát hírcsatorna hétfőn.

A baleset Karlovactól délre, a bosnyák határtól nem messze történt. Az aknamentesítési projekt a múlt héten kezdődött. A pirotechnikusok 3,7 négyzetkilométernyi mezőgazdasági földterületet tisztítanak meg az aknáktól a következő százhúsz napban az Európai Unió támogatásával.

Horvátország a világ gyalogsági aknák által leginkább veszélyeztetett országainak egyike.

A horvát aknamentesítő központ (HCR) adatai szerint közel 51 ezer aknát kell még hatástalanítani azokon a területeken, ahol intenzív harcok folytak a háború alatt. Az ország területén jelenleg is 12 ezer tábla hívja fel a figyelmet az aláaknázott területetekre.

Az aknamentesítést 2019-ig tervezik befejezni a horvátok, a munkálatok menetét azonban nagyban befolyásolják az anyagi lehetőségek.

1991-től mostanáig összesen 1979 ember sérült meg aknabalesetben, közülük 511-en halálosan.