Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghalt hágai börtönében Zdravko Tolimir volt boszniai szerb tábornok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. február 10. 15:34

Elhunyt hágai börtönében február 9-én, kedden Zdravko Tolimir volt boszniai szerb tábornok, akit az 1992-1995-ös boszniai háború idején elkövetett több – köztük a srebrenicai – mészárlásban vállalt részvételéért ítélt életfogytig tartó szabadságvesztésre a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék.

A szerb sajtó úgy értesült, hogy a 67 éves egykori tábornok szívrohamban hunyt el.
Zdravko Tolimir a boszniai háború idején a boszniai szerb hadsereg vezetőjének, Ratko Mladicnak a „jobbkeze" volt a felderítés irányítójaként. A hágai perben megállapították, hogy felelősséget visel a srebrenicai vérengzésért.
A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az Egyesült Nemzetek Szervezetének védelme alatt állt.

A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a békefenntartók szeme láttára mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A vérengzést, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék több ítéletében népirtásnak minősített, a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják Európában.

Zdravko Tolimirt 2007-ben fogták el, és adták át a Nemzetközi Törvényszéknek. Ügyében első fokon 2012-ben született ítélet, amelyet 2015-ben másodfokon megerősítettek.

Nem Tolimir az első elítélt, aki a Nemzetközi Törvényszék fennállása óta börtönben halt meg. A hágai törvényszék börtönében hunyt el – perének befejezése előtt – 2006-ban Slobodan Milosevic volt szerb és jugoszláv elnök, valamint a scheveningeni börtönben követett el öngyilkosságot Milan Babic, a délszláv háború idején fennálló horvátországi Krajinai Szerb Köztársaság vezetője. Mile Mrksic, a boszniai Szerb Köztársaság hadseregének volt parancsnoka pedig egy portugáliai börtönben hunyt el, ahová a Nemzetközi Törvényszék ítélete után került.