Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghosszabbítaná a szíriai fegyverszállítási embargót az Oxfam

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 24. 20:30

A szíriai fegyverszállítási embargó meghosszabbítását sürgette az egyik legtekintélyesebb nemzetközi humanitárius szervezet.

A londoni székhelyű Oxfam május 24-én, péntek hajnalban nyilvánosságra hozott felhívásában arra szólította fel az Európai Uniót, hogy hosszabbítsa meg a május végén lejáró embargót. A szervezet azt követően tette közzé nyilatkozatát, hogy London és Párizs a közelmúltban a fegyverszállítási embargó megszüntetése mellett foglalt állást. A brit és a francia kormány ezzel összefüggésben azt hangoztatta, hogy erre a szíriai felkelők támogatása érdekében lenne szükség.

Az Oxfam ezzel szemben úgy értékelte, hogy az embargó vége katasztrofális következményekkel járna a szíriai polgári lakosság számára. Egy ilyen lépés aláásná azokat a reményeket is, amelyek a szíriai konfliktus beszüntetése kapcsán a június 12-re tervezett orosz-amerikai csúcstalálkozóhoz fűződnek – fogalmazott a szervezet.

Az Oxfam elismerte, hogy nincs könnyű megoldás a szíriai rendezésre. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a fegyverembargó esetleges beszüntetése végképp nem az.